Η γαλλική κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον τρόπους για να προστατέψει τα νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και το 2023, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Θυμίζουμε πως οι γαλλικές αρχές έχει επιβάλει ένα πλαφόν ύψους 4% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για το σύνολο του 2022, το οποίο χρηματοδοτείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την προσωρινή κατάργηση των ειδικών τελών που συνήθως λαμβάνει το κράτος μέσω των λογαριασμών.

Τμήμα του κόστους καλύπτει και ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της EDF, που υποχρεώθηκε μάλιστα να πουλήσει ενέργεια από τις πυρηνικές της μονάδες σε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές της.

Με δεδομένο ότι δεν διαφαίνονται ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης σύντομα, στη γαλλική κοινωνία έχει ήδη φουντώσει η συζήτηση για την ανάγκη το μέτρο να επεκταθεί χρονικά και την επόμενη χρονιά. Πράγματι, ο κύριος Λεμέρ δεν το απέκλεισε.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους καταναλωτές» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, καθώς παραδέχτηκε ότι οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. «Η κυβέρνηση θα εξετάσει την χρηματοδότηση (του μέτρου) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο προϋπολογισμό, το φθινόπωρο» εξήγησε.

Το ζήτημα της εκτίναξης του κόστους ζωής ήταν ψηλά στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, στις οποίες επικράτησε και πάλι ο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, θα μονοπωλήσουν την πολιτική συζήτηση και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες το κόμμα του Μακρόν θα βρει σκληρό ανταγωνισμό από την αριστερή συμμαχία που έχει σχηματίσει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Μάλιστα υπάρχει συζήτηση και για πλαφόν στις τιμές συγκεκριμένων τροφίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα