Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η έξαρση ευλογιάς των πιθήκων που παρατηρείται τελευταία  θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία, αλλά σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν «ακόμα πολλά άγνωστα» που σχετίζονται με την αύξηση των κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες εκτός Αφρικής και πρόσθεσε ότι ο ιός δεν πρέπει να συγχέεται με την Covid-19 και πως οι κίνδυνοι για το ευρύ κοινό παραμένουν χαμηλοί.

Δεν μοιάζει με Covid

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πανικοβάλλονται ή να φοβούνται και να πιστεύουν ότι είναι σαν την Covid ή ίσως χειρότερα», είπε η Sylvie Briand, επικεφαλής ετοιμότητας και πρόληψης του ΠΟΥ για επιδημίες και πανδημίες.

«Αυτή η ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι Covid-19, είναι ένας διαφορετικός ιός», πρόσθεσε.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια αλλά γενικά ήπια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως εξανθήματα, πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο και οσφυαλγία .

Αν και τα σποραδικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι ασυνήθιστα στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής όπου ο ιός είναι ενδημικός, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν προβληματιστεί από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία.

Από την Κυριακή, υπήρχαν 435 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ένα «παράθυρο» ευκαιρίας

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν το πρόσφατο ξέσπασμα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πανδημία, ο τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων, Rosamund Lewis, είπε: «Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε, αλλά δεν το πιστεύουμε».

Ο Monkeypox είναι ένας ιός DNA, που σημαίνει ότι περιέχει DNA στο γενετικό του υλικό. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν γνωρίζουν ακόμη πολλά περισσότερα για τη γενετική του σύνθεση, αλλά τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι δεν μεταδίδεται ή μεταλλάσσεται τόσο εύκολα όσο άλλοι ιοί όπως η Covid-19, ένας ιός RNA.

«Προς το παρόν, δεν ανησυχούμε για μια παγκόσμια πανδημία», είπε ο Lewis.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα αυξανόμενα μεμονωμένα κρούσματα προκαλούν ανησυχία, καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να «εκμεταλλευτεί μια θέση» και να μεταδοθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Συλλογικά, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να σταματήσει αυτό το ξέσπασμα. Υπάρχει ένα παράθυρο, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα