Τις απαιτήσεις της Άγκυρας προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε προς τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ.Καλίν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον κ. Σάλιβαν για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, όπως και για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τούρκος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα επιθυμεί συγκεκριμένα βήματα που αφορούν την ύπαρξη των λεγόμενων «τρομοκρατικών οργανώσεων» που υπάρχουν –όπως θεωρεί- στη Φινλανδία και την Σουηδία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφέρεται πως ο κ. Καλίν επεσήμανε στον κ. Σάλιβαν πως οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να έχουν αφομοιώσει «τις αρχές και αξίες της Συμμαχίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της πάταξης της τρομοκρατίας».

«Επισημάνθηκε με έμφαση πως είναι απαραίτητο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν ουσιαστικά βήματα σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Θυμίζουμε πως μετά την υποβολή αίτησης για ένταξη στη Συμμαχία από τις δύο χώρες, λόγω των νέων δεδομένων που δημιούργησε η ρωσική επιθετικότητα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Τουρκία μπλοκάρισε σε πρώτη φάση την έναρξη της διαδικασίας.

Στο παζάρι που έχει ξεκινήσει προτάσσει ψηλά το ζήτημα των Κούρδων μελών του PKK και των γκιουλενιστών που θεωρεί ότι έχουν βρει καταφύγιο στις συγκεκριμένες χώρες και την έκδοση των οποίων απαιτεί. Τα μέχρι τώρα αιτήματα της προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχουν πέσει στο κενό, κάτι που τώρα προσπαθεί να αλλάξει εκμεταλλευόμενη την βούληση τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και με δεδομένο ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα