Το μήνυμα πως η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας είναι στο 100% και ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων, έστειλε ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Khalid Al Faleh μιλώντας στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Ο ουρανός είναι το όριο»

«Ο ουρανός είναι το όριο» για τις ελληνικές και τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως αυτό ήταν το μήνυμα που άκουσε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρατήρησε ότι ήταν η δεύτερη φορά που τον φιλοξενεί στο Μέγαρο Μαξίμου και έκανε λόγο για μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική σχέση, τη γεωπολιτική ασφάλεια, την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία. Παράλληλα, διαπίστωσε ευθυγράμμιση του ιδιωτικού τομέα με το πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα ως επικεφαλής της σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής και με τη συνοδεία 8 υφυπουργών και αξιωματούχων υπουργείων, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είπε πως οι διμερείς σχέσεις εμπλουτίστηκαν και επιταχύνθηκε η ήδη γρήγορα εξελισσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε κατά την οικονομική κρίση, είναι μια δυναμική χώρα που δίνει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμανε και προσέθεσε: «Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποιος θα έλεγε ότι η Νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα χαράζει τον δρόμο προς τα εμπρός, πολύ προοδευτική, πολύ οραματική, πολύ δυναμική, φιλική προς τις επιχειρήσεις».

Στο σημείο αυτό ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως κόμβου που ενώνει την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο, την Ανατολή με τη Δύση, και βέβαια με τη Μέση Ανατολή.

Ενεργειακή μετάβαση και τουρισμός

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία και οι επιχειρηματικές τους κοινότητες θα μετατρέψουν την ενεργειακή μετάβαση και τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε μια τεράστια ευκαιρία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο, τη σύνδεση των δύο χωρών με ηλεκτρικό καλώδιο. Έμφαση έδωσε στη σύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων και τη μετατροπή των δύο χωρών σε κόμβους μεταφοράς δεδομένων.

Προέταξε ακόμα ως πεδίο συνεργασίας τον βιώσιμο τουρισμό με τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, ενώ έκανε επίσης λόγο για ευκαιρίες στην Ελλάδα όσον αφορά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Επίσκεψη στη Σαντορίνη

Αναφερθείς στη χθεσινή του ξενάγηση στη Σαντορίνη, αλλά και την αντίστοιχη που είχε επιφυλάξει, στην Αλ Ούλα τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο Khalid Al Faleh έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της Ελλάδας και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.

Εν συνεχεία, μίλησε για τη σχέση των χωρών στη νεότερη ιστορία, σημειώνοντας πως αυτή πλησιάζει την εκατονταετηρίδα καθώς η διπλωματική σχέση μεταξύ της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας χρονολογείται από το 1926.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή επιχειρηματική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στο Φόρουμ, είπε πως έχουν έρθει στην Ελλάδα 59 σαουδαραβικές επιχειρήσεις και 70-80 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και περίπου 30 άτομα από τον δημόσιο τομέα της Σαουδικής Αραβίας. Χαρακτήρισε καταλύτη για τις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις το Επιχειρηματικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.