Αύξηση στον αριθμό αγοραπωλησιών, αλλά και στον δείκτη τιμών των κατοικιών, καταγράφει έρευνα της RE/MAX Estate, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τις μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το  2021 συγκριτικά με το 2020 στην Αττική και στις Κυκλάδες.

Όπως τονίζεται, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης για επενδύσεις στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, με τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό βρίσκονται σε υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Αθήνα ελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των χαμηλών τιμών της συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης τιμών των διαμερισμάτων το 2021 σημείωσε μεταβολή +9,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν το 2019 είχε αυξηθεί κατά 7,2%.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών έχει καταγράψει γενική άνοδο. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων, όπου οι αγοραπωλησίες σε σχέση με το 2020 μειώθηκαν κατά 1%, γεγονός που οφείλεται, εν μέρει, σε μια ελάχιστη κάμψη ξένων αγοραστών, όπως οι Κινέζοι.

Αριθμός και ποσοστά αγοραπωλησιών

Μεγάλα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων συγκριτικά με το 2020 σημειώνονται στις περιοχές της Δυτικής Αττικής (+93,9%), προαστίων Πειραιά (+29,8%), Ανατολικής Αττικής (+25,9%) και νησιών Αργοσαρωνικού (+25%).

Όγκος των πωλήσεων

Ο όγκος των πωλήσεων φαίνεται να κορυφώθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καταγράφοντας αύξηση 110%. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ανατολική Αττική με αύξηση ύψους 48% και σε παρόμοιες τιμές κινούνται τα νησιά Αργοσαρωνικού (+40%). Το ποσοστό του όγκου των πωλήσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας μειώθηκε ανεπαίσθητα (-1%). Ωστόσο, ο Πειραιάς σημείωσε μια μεγαλύτερη πτώση 16%.

Ταυτόχρονα, διαφαίνεται μια ανοδική τάση στις τιμές στις περιοχές των Νοτίων & Βορείων προαστίων, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής και των νησιών (Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων) σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2020).

Μεταβολή μέσης αξίας ακινήτου

Επιπλέον, είναι ευκρινής η προτίμηση των αγοραστών σε μεγαλύτερα σε εμβαδόν σπίτια στην πλειοψηφία των περιοχών που επικεντρώθηκε η έρευνα.

Συγκεκριμένα, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στη Δυτική Αττική (89%) ακολουθούμενη από την Ανατολική Αττική (35,8%) και τον Πειραιά (33,6%).

Αυξήσεις αντιστοίχων ποσοστών παρουσιάστηκαν στα προάστια Πειραιά (27,7%) στα νησιά του Αργοσαρωνικού (19,5%) και στα Βόρεια Προάστια (19,4%), ενώ θετικά ποσοστά χαμηλότερου ύψους συναντήσαμε στα Νότια Προάστια (13,1%) και στα Δυτικά Προάστια (2,8%).

Στις Κυκλάδες και στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των συνολικών τετραγωνικών των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν έπεσε ελαφρώς (-2,2% και -5% αντίστοιχα).

Μεταβολή συνολικών τετραγωνικών μέτρων

Επιμέρους χαρακτηριστικά

Τα μέσα χαρακτηριστικά των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν το 2021 ανά περιοχή, σε σχέση με το 2020.

Αθήνα

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας η αγορά κατοικιών σημείωσε μια αμελητέα πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών (-1%) όπως επίσης στον όγκο των πωλήσεων (-0,8%).

Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών που μεταβιβάστηκαν μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2020 και σε παρόμοιο ποσοστό κυμάνθηκαν και το εμβαδόν του μέσου μεταβιβαζόμενου ακινήτου (-4%). Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων ανά τ.μ. σημείωσε μια ελαφριά αύξηση ύψους 4,4%. Η μέση αξία ακινήτου παράμεινε στάσιμη (+0,3%).

Συμπερασματικά, τα νούμερα αυτά μαρτυρούν μια προτίμηση των αγοραστών σε μικρότερα, ως προς το εμβαδόν, ακίνητα και μεγάλης ηλικίας.

Νότια προάστια

Στα Νότια προάστια οι μεταβολές που σημειώθηκαν είναι πιο εμφανείς. Ο συνολικός αριθμός αγοραπωλησιών των περιοχών αυξήθηκε κατά 10,4% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στο Παλαιό Φάληρο (+23%), στην Καισαριανή (+36%) και στην περιοχή του Ζωγράφου (21,8%). Αντιθέτως, το ίδιο ποσοστό στη Δάφνη μειώθηκε κατά 21,3%.

Παράλληλα, ο όγκος των πωλήσεων σε όλα τα νότια προάστια αυξήθηκε (+17,2%) όπως και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα (+13%). Σε αυτές τις μετρήσεις οι περιοχές Ζωγράφου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Ηλιουπόλεως και Ελληνικού-Αργυρούπολης κατέγραψαν τα πιο υψηλά ποσοστά. Η μέση αξία του ακινήτου φαίνεται να αυξήθηκε στις περιοχές Ελληνικού-Αργυρούπολης (+26%), Δάφνης (+21,8%), Γλυφάδας (+20,4%) και Ηλιούπολης (+20,1%). Οι καταγραφές αυτές οφείλονται εν μέρει στο γεγονός πως αυξήθηκε η πώληση νεόδμητων κατασκευών.

Συνολικά, οι επενδυτές των Νοτίων Προαστίων δεν επέλεξαν κατά πολύ μεγαλύτερες σε εμβαδόν κατοικίες (+2,4%) ούτε κατά πολύ ακριβότερες (+6,2%) σε σύγκριση με το έτος 2020.

Βόρεια προάστια

Η γενική εικόνα των Βορείων Προαστίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το 2021 είναι ευνοϊκή όσον αφορά τον αριθμό των αγοραπωλησιών, τον όγκο των πωλήσεων, τη μέση αξία ακινήτου και τις λοιπές κατηγορίες. Τα πιο αξιοσημείωτα θετικά ποσοστά συγκεντρώνονται στο Γαλάτσι, στη Λυκόβρυση-Πεύκη και στη Φιλοθέη-Ψυχικό ενώ σημειώθηκαν ορισμένες μειώσεις στα Βριλήσσια και στην περιοχή Παπάγου-Χολαργού.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συνολικών μεταβιβάσεων της περιοχής αυξήθηκε κατά 16%. Στην περιοχή της Λυκόβρυσης-Πεύκης το προαναφερθέν ποσοστό κατέγραψε 100% αύξηση, στο Γαλάτσι 55,4% και στη Φιλοθέη-Ψυχικό 52,6%. Τα συνολικά τ.μ. που μεταβιβάστηκαν στα Βόρεια Προάστια αυξήθηκαν κατά 19,4%, με υψηλά θετικά ποσοστά στην περιοχή της Φιλοθέης-Ψυχικού (+127,8%), Γαλατσίου (+59,2%) και Νέας Ιωνίας (+54,6%). Παρομοίως, αύξηση σημείωσε και το ποσοστό της μέσης αξίας ακινήτου που μεταβιβάστηκε σε όλες τις περιοχές των Βορείων Προαστίων με εξαίρεση τα Βριλήσσια (-16,7%) και την Αγία Παρασκευή (-8,1%).

Η γενική εικόνα που βλέπουμε να επικρατεί στα Βόρεια Προάστια για το 2021 είναι η αύξηση των αγοραπωλησιών και συγκεκριμένα, μεγαλύτερων σε εμβαδόν και πιο ακριβών ακινήτων.

Δυτικά προάστια

Στις περιοχές των Δυτικών προαστίων ο αριθμός αγοραπωλησιών αυξήθηκε κατά 6,4%, του όγκου πωλήσεων κατά 6,9%, των συνολικών τετραγωνικών μέτρων κατά 2,8% και του μεγέθους του μέσου μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά 3,4%, αποδεικνύοντας πως τα μικρότερα σε εμβαδόν ακίνητα δέχτηκαν περισσότερο την προσοχή αγοραστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίστηκαν στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου, εν αντιθέσει με το Ίλιον όπου κυριαρχεί η μείωση σε όλες τις κατηγορίες σε σχέση με το έτος 2020.

Η μέση αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Αγία Βαρβάρα (+52%), ακολουθούμενη από το Αιγάλεω (+17,5%). Αντιθέτως, μειώθηκε στο Ίλιον (-23,8%) και στους Αγίους Αναργύρους (-13,6%).

Ανατολική Αττική

Όσον αφορά την Ανατολική Αττική, σημειώνονται σημαντικά ποσοστά αυξήσεων με εντυπωσιακότερο την αύξηση του μέσου όρου του συνολικού όγκου πωλήσεων (+48,4%). Οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 25,9%, τα συνολικά τ.μ. κατά 35,8% και η μέση αξία ακινήτου κατά 17,9%.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Μαρκόπουλου και Ωρωπού σημείωσαν εκρηκτική αύξηση με ποσοστά να ξεπερνούν το 100%. Στις κατηγορίες όγκου πωλήσεων, συνολικού εμβαδού μεταβιβαζόμενων ακινήτων και μέσης αξίας σημειώνονται παρόμοια υψηλά ποσοστά.

Ωστόσο, στις περιοχές Κρωπίας και Σπάτων-Αρτέμιδος παρατηρούνται μειώσεις στα ποσοστά του αριθμού αγοραπωλησιών, όγκου, τετραγωνικών πωλήσεων και μέσης αξίας ακινήτου.

Η γενική εικόνα της Ανατολικής Αττικής για το 2021 είναι αυξητική για τις περισσότερες περιοχές που εντάσσονται σε αυτή.

Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική ο αριθμός των αγοραπωλησιών αυξήθηκε κατά 93,9% και ο όγκος πωλήσεων κατά 110,3%. Ωστόσο, το εμβαδόν του μέσου μεταβιβαζόμενου ακινήτου μειώθηκε ελάχιστα (-2,5%). Το συγκεκριμένο ποσοστό κατέγραψε αύξηση μόνο στην περιοχή των Μεγαρέων (+16,6%).

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται και στο ποσοστό των συνολικών τετραγωνικών μέτρων που μεταβιβάστηκαν (89%). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην περιοχή της Μάνδρας (+360%) με δεύτερη την περιοχή της Ελευσίνας (+102%).

Στις προαναφερθείσες περιοχές (Μάνδρα και Ελευσίνα) ο αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε αύξηση 380% και 111% αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, ο όγκος των αγοραπωλησιών στις προαναφερθείσες περιοχές αυξήθηκε κατά 712,4% και 123,4%. Επίσης, ο Ασπρόπυργος κατέγραψε υψηλά ποσοστά στις κατηγορίες αγοραπωλησιών (126,6%) και όγκου πωλήσεων (110,3%).

Οι αγοραστές που επέλεξαν τη Δυτική Αττική, επένδυσαν σε πολύ μεγαλύτερα σε εμβαδόν ακίνητα σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς ακριβότερα.

Πειραιάς

Ο Πειραιάς κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά μεταβολής στην κατηγορίες των συνολικών μεταβιβαζόμενων τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε θετικά ποσοστά του ύψους 33,6%. Επίσης, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ίδιο συνέβη με το εμβαδόν του μέσου μεταβιβαζόμενου ακινήτου, στο οποίο σημειώθηκε αύξηση 20%.

Εντούτοις, στα ποσοστά της μέσης αξίας ανά τ.μ. και μέσης αξίας ακινήτου καταγράφηκε μείωση (-37,5% και -25% αντιστοίχως). Παράλληλα, μειώθηκε ο γενικός όγκος των πωλήσεων κατά 16,4%.

Στον Πειραιά διαφαίνεται η προτίμηση των αγοραστών για μεγαλύτερα σε εμβαδόν ακίνητα (+34%) με μικρότερο, ωστόσο, κόστος (-25%) σε σύγκριση με το 2020.

Προάστια Πειραιά

Στα προάστια του Πειραιά σημειώνονται αυξήσεις στο πλήθος αγοραπωλησιών (+29,8%) και στα συνολικά μεταβιβαζόμενα τετραγωνικά (+27,7%). Σε αντίθεση με το κέντρο Πειραιά, ο συνολικός όγκος των πωλήσεων για το 2021 αυξήθηκε κατά 30%, ενώ η μέση αξία ανά τ.μ. έμεινε σχετικά στάσιμη (+1,8%) σε σχέση με το έτος 2020, όπως και η μέση αξία ακινήτου (+0,16%).

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές Κερατσινίου-Δραπετσώνα, Νίκαιας και Περάματος οι αγορές και οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν (+32,6%, 25% και 110% αντίστοιχα). Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των μεταβιβασθέντων ακινήτων κατέγραψαν αύξηση 106,3% στο Πέραμα και 35,5% στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα. Μειώθηκαν, ωστόσο, ελάχιστα στην περιοχή του Κορυδαλλού (-3,5%).

Οι αγοραπωλησίες στα προάστια Πειραιά ήταν περισσότερες συγκριτικά με το 2020 και μεταβιβάστηκαν μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα.

Νησιά Αργοσαρωνικού

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού ο αριθμός αγοραπωλησιών αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2020, ο όγκος πωλήσεων κατά 40,4% και τα συνολικά τετραγωνικά κατά 19,5%. Η μέση αξία ακινήτου κινήθηκε στο 12,3%.

Στα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Κύθηρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες και Ύδρα) σημειώνονται παρόμοια ποσοστά αύξησης των αγοραπωλησιών από το έτος 2020 (23% έως 33%). Εξαίρεση αποτελεί η κοινότητα Τροιζηνίας, όπου παρατηρούνται πιο χαμηλά νούμερα συγκριτικά με το 2020.

Παρομοίως, αυξήθηκαν η μέση αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα που μεταβιβάστηκαν στην πλειοψηφία των νησιών του συμπλέγματος, καταδεικνύοντας την υψηλότερη ζήτηση των ακριβότερων και μεγαλύτερων σε εμβαδόν ακινήτων.

Κυκλάδες

Τα νησιά των Κυκλάδων παρουσίασαν αύξηση στην κατηγορία του όγκου πωλήσεων και της μέσης αξίας ακινήτου.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε σημαντικά σε σχεδόν όλα τα νησιά του συμπλέγματος εξαιρουμένων της Ανάφης, της Αντιπάρου, της Κύθνου, της Νάξου και της Πάρου, στα οποία παρατηρείται πτώση.

Αντιστοιχία ποσοστών εμφανίζεται επίσης στις τιμές της μέσης αξίας ακινήτου με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στη Θήρα (252,1%), στη Σίφνο (170,4%) και στη Φολέγανδρο (337,5%). Το συνολικό εμβαδόν των μεταβιβαζόμενων ακινήτων αυξήθηκε στην Άνδρο (+115,5%), την Σέριφο (+75,3%), την Σύρο (+31,5%) και την Τήνο (+50,4%).

Στις Κυκλάδες το 2021 μεταβιβάστηκαν πιο ακριβά ακίνητα, αφού η μέση αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 24,8% και ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 26,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα