Το φυσικό αέριο δεν μπορεί συμπεριλαμβάνεται στις επόμενες κυρώσεις». Αυτό δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, απορρίπτοντας από την πλευρά του το ενδεχόμενο να συζητηθεί ως επόμενο βήμα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ. Προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία περιλαμβάνει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία. Επανέλαβε, δε, ότι ένα καθολικό εμπάργκο θα ήταν «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία, και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθησύχασε τους πολίτες της χώρας του πως «μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα».

Οι κυρώσεις και η εξαίρεση

Ας σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται από την ΕΕ προέρχονται μέσω δεξαμενόπλοιων και το ένα τρίτο από τον αγωγό Druzhba. Ως εκ τούτου, το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης θα ισχύει για τα 2/3 του συνόλου του πετρελαίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Το εμπάργκο θα καλύπτει το 90% όλων των εισαγωγών από τη Ρωσία, εφόσον η Πολωνία και η Γερμανία, που είναι επίσης συνδεδεμένες με τον αγωγό, σταματήσουν να τον αγοράζουν μέχρι το τέλος του έτους.

Το υπόλοιπο 10% θα εξαιρεθεί προσωρινά από το εμπάργκο, ώστε η Ουγγαρία, η οποία αντιδρούσε στη συμφωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, που συνδέονται όλες με το νότιο σκέλος του αγωγού, να έχουν πρόσβαση.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά εξαιρούνται, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το συντομότερο δυνατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι λοιπόν ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε και στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αυτό που κάναμε σήμερα», είπε, αναφερόμενη στην προσωρινή εξαίρεση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή