Λάβρος κατά της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist στη Νέα Υόρκη ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας πως η πολιτική της Άγκυρας εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

«Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα. Η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανάμεσα στις οποίες και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία». Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «στο τέλος της ημέρας θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Για την Κύπρο

Ο ίδιος υπενθύμισε παράλληλα ότι εκκρεμεί να επιλυθεί το ζήτημα της «παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο». Άσκησε δε κριτική στη στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι και στο Ισραήλ, «το οποίο έχει αποκαλέσει έθνος τρομοκρατών, ενώ η χώρα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθέσεις που δέχεται».

Ο κ. Μενέντεζ αποκάλεσε τον εαυτό του «πρωταθλητή» στην προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. «Ήταν μια ομιλία με μεγάλη επιρροή, η πρώτη ιστορικά από Έλληνα ηγέτη. Είδα με μεγάλη χαρά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να τον χειροκροτούν μαζί δίπλα – δίπλα», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.

Για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν με στόχο την πλήρη εφαρμογή για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με απώτερο στόχο των εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος. «Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας άξιος εταίρος», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων πριν ακόμη λάβει αυτήν την απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση,  Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1 και χαρακτήρισε ισχυρότερες από ποτέ τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ανατολική Μεσόγειο.

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι υπενθυμίζει τη σημασία συμμαχιών πάνω στη βάση κοινών αξιών ελευθερίας, δημοκρατίας και κανόνα δικαίου, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποκλιμακώσει την επιθετικότητά του μόνο όταν θα νιώσει ασφυκτικό τον οικονομικό κλοιό των κυρώσεων.

Για την Κίνα

Όμως η διεθνής νομιμότητα απειλείται και από το απολυταρχικό καθεστώς της Κίνας, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, λέγοντας πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο τις επενδύσεις στην Ευρώπη, «τις οποίες πρέπει να αποτρέψουμε, προσφέροντας εναλλακτικές». Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι «επέλεξε αξιόπιστους εταίρους για τα δίκτυα 5G».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον στόχο μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κέντρο, για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της απεξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με ειδική αναφορά στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του τομέα LNG.

Για τον EastMed

Ερωτηθείς για την προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, απάντησε: «Αν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να εξεταστεί. Προσωπικά πάντως είμαι ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα, η Έρικα Όλσον, βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ανέφερε:

«Αν οι εμπλεκόμενοι και οι ιδιωτικός τομέας στην περιοχή αισθανθούν ότι το έργο θα ήταν εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, τότε αυτή είναι μια συζήτηση που θα κάνουν οι ίδιοι. Εμάς μας ενδιαφέρει απλώς η αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Η κ. Όλσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και πως «τρέχουν» σχεδόν το 50% των εισαγωγών της χώρας σε LNG. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Ε.Ε. για την ενεργειακή της διαφοροποίηση και έχουν δεσμευτεί για επιπλέον προμήθειες LNG που θα ανέλθουν στα 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Αναφέρθηκε δε στην αμοιβαία αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας η οποία επεκτάθηκε για ακόμη 5 χρόνια.

Η ίδια μίλησε χαρακτηριστικά για βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν που συνιστά απειλή για τη συλλογική ασφάλεια και προκάλεσε προσφυγική, επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας