Λήγει σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με την ΑΑΔΕ να ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 έτους 2022 για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία εντόπισαν στο νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Νέο εκκαθαριστικό

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.  Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει  η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.

Δόσεις

Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει σήμερα  Τρίτη 31 Μαΐου, και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax