Στην έλλειψη εργατών γης και τα προβλήματα που προκαλεί στην αγροτική παραγωγική διαδικασία αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, του βουλευτή και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ως προς το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργάτες γης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο ως προς τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, αλλά κυρίως και με την πρόσφατη αλλαγή του Ν. 4915/2022, δημιουργούν μεγάλη επισφάλεια για την είσοδο και την παραμονή στην χώρα μας εργατών γης από τρίτες χώρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει κύμα φυγής, πολύ έντονο εφέτος, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία. Οι συγκεκριμένες χώρες, όπως τόνισε, έχουν βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο υποδοχής των μεταναστών-εργατών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν με νόμιμα έγραφα και με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ενώ αντίθετα το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται μη βιώσιμο, γεγονός που αποδεικνύεται από την φυγή των εργατών.

Έθεσε μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον νομό Μεσσηνίας, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής τις επιστολές των Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στις οποίες αναφέρεται ότι «η ανυπαρξία εργατικών χεριών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισές αγροτικές εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διατυπώνονται οι έντονες ανησυχίες τους για την συγκομιδή της νέας ελαιοκομικής περιόδου».

Επαρκές το πλαίσιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στην απάντηση του εκτίμησε ότι το πλαίσιο είναι επαρκές, παραδέχτηκε όμως παράλληλα ότι το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται, γεγονός που όπως είπε πρέπει να απασχολήσει και τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας, χωρίς όμως να δεσμευτεί για συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις.

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε στον υπουργό ότι το πρόβλημα λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις σε όλες τις αγροτο-παραγωγικές περιοχές της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο, εν μέσω και των προβλέψεων για επισιτιστική κρίση, να μείνουν εφέτος ακαλλιέργητες κρίσιμες γεωργικές εκτάσεις ή να μην πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης εργατικών χεριών η συγκομιδή, καλώντας τον χωρίς άλλες καθυστερήσεις να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να εξευρεθεί σύντομα λύση σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO