Αύξηση του όγκου παραγωγής και των πωλήσεων κατά 10% και της αξίας των εξαγωγών κατά 15% σημείωσε ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας κατά το 2021, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις επιμέρους τάσεις στις δραστηριότητες του κλάδου το 2021, συνοψίζονται στα εξής:

•   αυξημένη ζήτηση μετάλλων και των προϊόντων λευκολίθου, η οποία οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στη διάρκεια του έτους, με σημαντική άνοδο όμως και του κόστους παραγωγής λόγω υψηλών τιμών της ενέργειας

•   ανάκαμψη των βιομηχανικών ορυκτών στα επίπεδα του 2019, με παρόμοιες προκλήσεις στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας

•   σημαντική ζήτηση ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, την αναθέρμανση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά αλλά με το υψηλό κόστος ενέργειας και υλικών να απορροφά σημαντικό μέρος των οικονομικών αποτελεσμάτων

•   συνεχιζόμενη άνοδο ζήτησης αδρανών υλικών, κυρίως χάρη στην οικοδομική δραστηριότητα και τα έργα των Περιφερειών, ενώ ακόμα αναμένονται να αρχίσουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

•   σημαντική υποστήριξη του λιγνίτη στη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας σε κρίσιμες περιόδους, η οποία οδήγησε σε αύξηση της εξόρυξής του κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Προκλήσεις

«Αν αυτός ο απολογισμός για το 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, η συνειδητοποίηση των συνθηκών που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα μας υπενθυμίζει ότι για το κλάδο μας σπάνια υπάρχουν ιδανικές συνθήκες», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας.

«Ήδη  από τα μέσα του περασμένου χρόνου σταδιακά προστέθηκαν στις υγειονομικές και εφοδιαστικές δυσκολίες και νέες προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, οι ελλείψεις σε μηχανήματα και ανταλλακτικά και το φάσμα του πληθωρισμού, ενώ από τις αρχές του 2022 η Ευρώπη, κατά κύριο λόγο, και υπόλοιπος κόσμος  βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πρώτου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο στον τρέχοντα αιώνα.

»Σε αυτό το ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με σύνεση, να προστατεύσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητά μας. Οι τυχούσες προβλέψεις για το εγγύς μέλλον είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, όμως θα πρέπει να κινηθούμε ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και τις προκλήσεις στον ομαλό εφοδιασμό των πελατών μας, την προσαρμογή στις απαιτήσεις της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στις πιθανολογούμενες γεωπολιτικές αλλαγές », τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Ανεπίλυτα προβλήματα

Όπως τόνισε ο κ. Κεφάλας, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αποτελεσματική λειτουργία και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των μελών και του κλάδου. Αξιολογώντας τις δράσεις του συνδέσμου, ο οποίος εκπροσωπεί θεσμικά τον κλάδο, ο κ. Κεφάλας σημείωσε πως «είχαμε τη δυνατότητα να ακουστούμε, τα αποτελέσματα όμως στη διάρκεια του 2021 δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους διότι ο κατάλογος των αιτημάτων και των ανεπίλυτων προβλημάτων μεγαλώνει, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη ενός ανθεκτικού και σημαντικού κλάδου της εθνικής οικονομίας».

Στόχοι

Ο Σύνδεσμός τόνισε, θα συνεχίσει την επίμονη προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα υγείας και ασφάλειας στοχεύοντας στον μηδενισμό των ατυχημάτων και τη συστηματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου αλλά και την επιδίωξη της γρήγορης επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων στην έκδοση επαγγελματικών  αδειών που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις σε χειριστές μηχανημάτων και γομωτές και οι οποίες απειλούν την ομαλή παραγωγή. Επίσης, θα συνεχίσει τη συστηματική επικοινωνία της σημασίας του κλάδου για τη χώρα μας και την Ευρώπη, στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Πράσινη Συμφωνία αλλά και η παγκόσμια ανακατανομή εργασιών και ισχύος. Ακόμη, θα δώσει έμφαση στην κινητοποίηση ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα στο ρυθμιστικό περιβάλλον που δυσχεραίνουν την πλήρη ανάπτυξη του δυναμικού του κλάδου και θα συνεχίσει να συμμετέχει  στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας με την διατήρηση επαρκούς παραγωγής λιγνίτη.

«Μέσα από τις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας στη περασμένη χρονιά αποδείξαμε ότι ο εξορυκτικός κλάδος με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των συζητήσεων που αφορούν σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μας που θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, παραγωγικότητα, εξωστρέφεια και σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Μία σπουδαία ρήση λέει “αν θέλεις να φτάσεις γρήγορα πήγαινε μόνος, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους”. Αυτό αφορά και εμάς στην εξορυκτική βιομηχανία αλλά και την ηγεσία της χώρας μας, καταλήγει το μήνυμα του προέδρου του ΣΜΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις