Προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε η Meta Platforms, υποστηρίζοντας ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές τής ζητούν ωκεανούς δεδομένων που δεν συνδέονται άμεσα με την έρευνα που εκκρεμεί κατά της εταιρείας για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Η Meta διαμαρτύρεται ότι έχει ήδη παραδώσει πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα από το 2019, όταν άνοιξε η αντιμονοπωλιακή έρευνα για το Facebook, το Facebook MarketPlace και τις online αγγελίες.

Η εταιρεία αμφισβητεί την αναγκαιότητα διαβίβασης τόσων δεδομένων και τις εξηγήσεις που έδωσε η Κομισιόν.

Όπως υποστήριξε δικηγόρος της Meta στο δικαστήριο, οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν τα έγγραφα στα οποία εμφανίζονται 2.500 όροι αναζήτησης, όπως «μεγάλο ερώτημα», «δωρεάν» και «κακό για εμάς», αναφέρει το Reuters.

«Τράτα που τραβά από τον βυθό ό,τι βρει» η ΕΕ

Η Meta, η οποία αντιμετωπίζει επιβολή προστίμου 8 εκατ. ευρώ την ημέρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα αιτήματα για δεδομένα, υποστήριξε διά του δικηγόρου της ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτούργησε σαν τράτα που τραβά από τον βυθό της θάλασσας ό,τι βρει μπροστά της.

«Πρόκειται για κλασική επιχείρηση ψαρέματος» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της εταιρείας Ντάνιελ Τζόουελ.

«Η Επιτροπή λειτουργεί σαν υπερτράτα, ρουφώντας όλο τον θαλάσσιο βυθό –με στόχο να εξετάσει μετά ποια είδη σπάνιων ψαριών έπιασε με τα πελώρια δίχτυα της» είπε.

Η απάντηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν πάντως απέρριψε τους ισχυρισμούς της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Οι αιτιάσεις είναι πρόδηλα αβάσιμες» δήλωσε ο δικηγόρος της Επιτροπής Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος επισήμανε ότι η έρευνα αφορά όχι μία αλλά επτά αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

«Το αντικείμενο [της έρευνας] ορίστηκε με επαρκώς σαφείς όρους» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επισήμανε, οι αντιμονοπωλιακές αρχές δεν έχουν την υποχρέωση να εξηγούν τους όρους αναζήτησης εγγράφων και αποφάσισαν να επεκτείνουν τα αιτήματα επειδή η Meta είχε αρχικά παραδώσει ελάχιστα έγγραφα.

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή