Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη και τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου προχώρησε η Microsoft Corp, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών , καθώς το δολάριο ενισχύεται.

Μια επιθετική Federal Reserve και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε άνοδο 14% του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων τον περασμένο χρόνο, αναγκάζοντας εταιρείες όπως η Coca-Cola Co και η Procter & Gamble να μετριάσουν τις προσδοκίες για το υπόλοιπο του έτους.

Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως ψαλιδίζει τα κέρδη των εταιρειών που έχουν εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες και μετατρέπουν ξένα νομίσματα σε δολάρια.

Η Microsoft, η οποία λαμβάνει περίπου τα μισά έσοδά της εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μείωσε τις προβλέψεις εσόδων της και για τα τρία τμήματα.

Αντιστάθμιση κινδύνου

Η δραστηριότητα εταιρικής αντιστάθμισης κινδύνου έχει αυξηθεί καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να προφυλάξουν τα κέρδη τους από τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών διακυμάνσεων εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός γίγαντας αναμένει ότι τα έσοδα για το τρίμηνο θα κυμαίνονται μεταξύ 51,94 δισεκατομμυρίων και 52,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το προηγούμενο εύρος των 52,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 53,20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μείωσε την προβολή κέρδους μεταξύ 2,24 -2,32 δολ. ανά μετοχή έναντι 2,28-2,35 δολάρια ανά μετοχή.

Οι αναλυτές προβλέπουν κέρδη 2,33 δολαρίων ανά μετοχή με έσοδα 52,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η εταιρεία τον Απρίλιο προέβλεψε διψήφια αύξηση εσόδων για το επόμενο οικονομικό έτος, χάρη στη ζήτηση για λογισμικό γραφείου και υπηρεσίες cloud, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά και οι επιχειρήσεις στρέφονται σε ένα υβριδικό μοντέλο που επιτρέπει στο προσωπικό να εργάζεται εναλλακτικά από το γραφείο και το σπίτι.

Το ισχυρό δολάριο

Η οικονομική αδυναμία σε άλλα μέρη του κόσμου ώθησε το δολάριο ΗΠΑ σε υψηλά πολλών δεκαετιών έναντι των εμπορικών εταίρων του, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 40 ετών. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού άλλων, έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 6% μέχρι στιγμής φέτος και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2002 τον περασμένο μήνα. Η άνοδος του δολαρίου οδήγησε σε πτώση το ευρώ, τη βρετανική λίρα και το γεν Ιαπωνίας.

Ένα ισχυρό δολάριο επιτρέπει στους Αμερικανούς να αγοράζουν αγαθά από άλλες χώρες σε χαμηλότερες τιμές. Αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ καθιστώντας τα προϊόντα πιο ακριβά για τους ξένους, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα δολάρια για τις εξαγωγές τους.

Το δολάριο έχει ωφεληθεί από την κατάστασή του ως καταφύγιο για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια των ταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και από την υπόσχεση της Federal Reserve να καταπνίξει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. Οι διαχειριστές χρημάτων συνήθως αγοράζουν νομίσματα που συνδέονται με χώρες όπου οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν μια καυτή οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ