Την χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η συνεκμετάλλευση και ο ρόλος των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν συμφωνεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και αν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε χτες ο Κώστας Καραμανλής που επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χωρίς να μπει στα συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έκανε χθες μια διεξοδική περιγραφή και μια εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων έτσι όπως εχουν διαμορφωθεί μετά την παράνομη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας, που σχετίζονται με τη συνέχιση του πολέμου και με την επέκταση των συνεπειών του.

»Μέσα στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τις ανησυχίες για τη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα η οποία ενθαρρύνεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό και ανέδειξε παραστατικά, όπως το κάνει πάντοτε  με ευθύνη την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, την ανάγκη για υπεύθυνη στάση σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, την ανάγκη για συνέχιση της ενίσχυσης της θωράκισης της χώρας μας, για προσεκτική διπλωματία, την ανάγκη να συνεχίσει αυτόν τον προσανατολισμό που έχει η χώρα μας σε ότι αφορα τις διεθνείς σχέσεις».

Δηλώσεις καθαρής αποδοκιμασίας από τους συμμάχους για Τουρκία

Ο κ. Οικονόμου εισαγωγικά στο briefing είχε αναφέρει σχετικά με την Τουρκία:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του.

»Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον Πλανήτη. Για αυτό και η χώρα μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- απαντά πάντοτε στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη  αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

»Αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού, αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής  όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά  δηλώσεων καθαρής  αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους. Ενδεικτικά αναφέρω:

-Τη  δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.

-Χθες  Τετάρτη, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι  δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε.  και τόνισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Ανέφερε ακόμη ότι  «η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

»Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του Εκπροσώπου του  State Department  με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα  συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις Η.Π.Α. η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

»Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και  αυτή η πραγματικότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής