Eτοιμος να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών για να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα την Αφρική, εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση μαζί του, ο πρόεδρος της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης Μακί Σαλ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν  μας εξέφρασε την προθυμία του να διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών», έγραψε ο Σαλ στο Twitter μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι.

Η Ρωσία ήταν επίσης έτοιμη να εξασφαλίσει την εξαγωγή των δικών της σιταρών και λιπασμάτων, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης μετά τις συνομιλίες στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, την 100η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Φεύγουμε από εδώ πολύ καθησυχασμένοι και ευτυχείς για τις συνομιλίες μας», δήλωσε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους ο Σαλ. Όπως επισήμανε, διαπίστωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συνειδητοποιεί ότι «η κρίση και οι κυρώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις αδύναμες οικονομίες», όπως είναι αυτές πολλών χωρών της Αφρικής.

Η αφρικανική ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά που εξάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία αλλά οι εξαγωγές αυτές έχουν διαταραχθεί σοβαρά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη γειτονική χώρα, πριν από 100 ημέρες.

Η ουδέτερη στάση πολλών αφρικανικών κρατών

«Ήρθα να σας δω, να σας ζητήσω να έχετε υπόψη σας ότι οι χώρες μας, αν και μακριά από το θέατρο (του πολέμου) είναι τα θύματα αυτής της οικονομικής κρίσης», είπε ο Μακί Σαλ στον Πούτιν. Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης υπενθύμισε επίσης ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες απέφυγαν να καταδικάσουν τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην επισιτιστική κρίση -τουλάχιστον στις δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση- αλλά μίλησε γενικά για την επιθυμία της Μόσχας να αναπτύξει τους δεσμούς της με την Αφρική.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Μακί Σαλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, τον Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ, κράτησαν τρεις ώρες. Σύμφωνα με τον Σενεγαλέζο πρόεδρο, «αναλύθηκε πλήρως η κατάσταση».

«Του ανέφερα ότι ήρθαμε πρώτα απ’ όλα για να του ζητήσουμε μια αποκλιμάκωση και για να εργαστούμε για την ειρήνη», είπε.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο αγροτικών «υπερδυνάμεων», οδήγησε σε εκτόξευση της τιμής των σιτηρών και των μαγειρικών ελαίων. Ο ΟΗΕ φοβάται ότι από τον επερχόμενο «τυφώνα πείνας» θα πληγούν κυρίως οι αφρικανικές χώρες που εισάγουν τα μισά σιτηρά τους από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης