Μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, ο τουρισμός ανακάμπτει στην Ισπανία, αλλά η βιομηχανία φιλοξενίας αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, την έλλειψη σερβιτόρων.

Από τη Μαγιόρκα μέχρι τη Μαδρίτη, οι εστιάτορες κάνουν «σαφάρι» για σερβιτόρους με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Το ξενοδοχείο Hard Rock στην Ίμπιζα είναι τόσο απελπισμένο που προσφέρει μπόνους 200 ευρώ για να βρει κατάλληλους υπαλλήλους.

Το παράδοξο είναι ότι η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο 13,4% – υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 6,2% – ωστόσο υπάρχουν περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας, με τις μισές από αυτές να έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, παρόλο που η εθνική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι 85.000 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν οριστικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Που πήγαν όμως όλοι οι σερβιτόροι;

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας, την περίοδο που ήταν όλα κλειστά στον χώρο της εστίασης, να αναζητήσουν δουλειά σε άλλους κλάδους και πλέον εργάζονται αλλού.

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.

Όσο για τον μισθό, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT, κοντά στα 1.260 ευρώ, ποσό το οποίο δεν ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο μισθό που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ.

Ο Τζέφρι Φελίζ Χιμένες εργάστηκε ως σερβιτόρος για οκτώ χρόνια στην Αλμερία στη νότια Ισπανία, αλλά τα παράτησε για πιο κανονικές ώρες εργασίας σε μια αποθήκη επίπλων. «Κανείς δεν σέβεται τα συμβόλαια και ποτέ δεν ξέρεις ποιες είναι οι ώρες σου. Πρέπει να δουλεύεις μέχρι το κλείσιμο, αλλά δεν ξέρεις πότε είναι αυτό και καταλήγεις να δουλεύεις απλήρωτες υπερωρίες».

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο να είσαι σερβιτόρος, σαν να μην είναι σωστή δουλειά, παρόλο που ασχολείσαι με το να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους», λέει ο Πάτρικ Πεσέτο που διευθύνει επιχείρηση εστίασης στη Βαρκελώνη.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες