Μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, ο τουρισμός ανακάμπτει στην Ισπανία, αλλά η βιομηχανία φιλοξενίας αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, την έλλειψη σερβιτόρων.
Από τη Μαγιόρκα μέχρι τη Μαδρίτη, οι εστιάτορες κάνουν «σαφάρι» για σερβιτόρους με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Το ξενοδοχείο Hard Rock στην Ίμπιζα είναι τόσο απελπισμένο που προσφέρει μπόνους 200 ευρώ για να βρει κατάλληλους υπαλλήλους.
Το παράδοξο είναι ότι η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο 13,4% – υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 6,2% – ωστόσο υπάρχουν περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας, με τις μισές από αυτές να έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, παρόλο που η εθνική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι 85.000 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν οριστικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Που πήγαν όμως όλοι οι σερβιτόροι;
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας, την περίοδο που ήταν όλα κλειστά στον χώρο της εστίασης, να αναζητήσουν δουλειά σε άλλους κλάδους και πλέον εργάζονται αλλού.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.
Όσο για τον μισθό, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT, κοντά στα 1.260 ευρώ, ποσό το οποίο δεν ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο μισθό που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ.
Ο Τζέφρι Φελίζ Χιμένες εργάστηκε ως σερβιτόρος για οκτώ χρόνια στην Αλμερία στη νότια Ισπανία, αλλά τα παράτησε για πιο κανονικές ώρες εργασίας σε μια αποθήκη επίπλων. «Κανείς δεν σέβεται τα συμβόλαια και ποτέ δεν ξέρεις ποιες είναι οι ώρες σου. Πρέπει να δουλεύεις μέχρι το κλείσιμο, αλλά δεν ξέρεις πότε είναι αυτό και καταλήγεις να δουλεύεις απλήρωτες υπερωρίες».
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο να είσαι σερβιτόρος, σαν να μην είναι σωστή δουλειά, παρόλο που ασχολείσαι με το να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους», λέει ο Πάτρικ Πεσέτο που διευθύνει επιχείρηση εστίασης στη Βαρκελώνη.
Με πληροφορίες από Guardian
Latest News
Παράσχης (ΔΑΑ): Ανεβάζουμε τον πήχη των εσόδων - Πάνω από 30 εκατ. επιβάτες το 2024
Η διοίκηση του ΔΑΑ είχε δεσμευθεί ότι θα επανεξέταζε τους στόχους για το 2024 με το τέλος του πρώτου τριμήνου
Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών
Ενα απο τα δέκα νέα resorts της Hilton στην Ευρώπη , ανοίγει στην Κρήτη
Το Numo Ierapetra Beach Resort Crete είναι αποτέλεσμα μιας ακόμα συμφωνίας της Hilton με τη NUMO Hospitality
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες
Oι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί της χώρας - Τι έδειξε η πλατφόρμα Ferryscanner
Οι ταξιδιώτες κατευθύνθηκαν σε 400 προορισμούς σε 25 χώρες μέσω της πλατφόρμας Ferryscanner
Φοιτητικές διακοπές στην Ευρώπη - Οι δέκα top προορισμοί
Προορισμοί για αξέχαστες εμπειρίες.
Αυξημένο το ενδιαφέρον για ταξίδια στο Μάλμε ενόψει Eurovision – Ποιοι τουρίστες λένε «ναι» στη Σουηδία
Αναμένεται να συγκεντρώσει 100.000 επισκέπτες.
Το ελληνικό νησί που αποθεώνουν οι Τούρκοι τουρίστες
Γαλαζοπράσινες παραλίες, καταπράσινα τοπία και ιστορικές ομορφιές
Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο - Έχει πισίνα, σπα και τροπικούς κήπους
Eκτόπισε από την κορυφή την περσινή νικήτρια Σιγκαπούρη με το Τσανγκί
Επενδυτική έκρηξη στην Αθήνα - Ποιοι κυνηγούν ευκαιρίες στη σκιά της Ακρόπολης
Οι όμιλοι στρέφονται σε rebrands και μετατροπές για να επωφεληθούν από την έκρηξη των ταξιδιών