
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει τη Ρωσία σε δύσκολη στρατιωτική θέση στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη ενόψει στρατιωτικών γυμνασίων.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες και οι δύο έχουν μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία.
Τι θα συμβεί στη Βαλτική
Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη.
«Έτσι, από τη ρωσική προοπτική, αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μάιλι.
«Η Βαλτική (Θάλασσα) μεγάλης στρατηγικής σημασίας, είναι μια από τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, την Σουηδή πρωθυπουργό και τον Σουηδό υπουργό Άμυνας ενόψει των ετήσιων γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα στην οποία συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία.
Με τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την ίδια τη διεύρυνση της Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας που η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να αποτρέψει.
Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απανατήσει αν η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τη στρατιωτική υποδομή στα νέα σκανδιναβικά μέλη της.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον περιέγραψε τη στρατιωτική επίσκεψη των ΗΠΑ ως μια απτή απόδειξη των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ίδια και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο όταν επισκέφτηκαν την Ουάσιγκτον τον Μάιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια