Συνεχίζει με αμείωτη ένταση το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων η Άγκυρα, καθώς χθες, κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Ελλάδας Χριστόδουλο Λάζαρη ζητώντας εξηγήσεις για μία σειρά θεμάτων.

Μετά τους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το παραλήρημα τούρκων αξιωματούχων που επιχειρούν να «γκριζάρουν» νησιά του Αιγαίου, ήρθε χθες, άλλο ένα ανησυχητικό επεισόδιο από πλευράς Άγκυρας, με το οποίο δείχνει ότι θα συνεχίσει όλο το καλοκαίρι το μπαράζ των προκλήσεων.

Τα θέματα που έθεσαν στον έλληνα πρέσβη

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ως αιτία της κλήτευσης αναφέρεται  «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με το οποίο η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Αθήνα.

Η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα έχει αντιδράσει ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά σε όλες τις προκλήσεις αλλά και στις ανιστόρητες αναφορές τούρκων αξιωματούχων, διεθνοποιώντας το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, και ενισχύοντας τις συμμαχίες της σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι και εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να τραβήξει και άλλο το σκοινί.

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε επίσης το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, «όπου οι τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου «έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική φωλιά ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία», ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Εφευρίσκει νέα θέματα η Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Νέες προκλήσεις από τον Τσελίκ

Η Άγκυρα συντηρεί σε καθημερινή βάση την ένταση με την Αθήνα, θέτοντας συνεχώς στο «τραπέζι» ανύπαρκτα ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν,Ομέρ Τσελίκ,  ζήτησε εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας θέτοντας με τη σειρά του θέμα κυριαρχίας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται. Όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι ‘πολύ επιθετική’».

Ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Αστυπάλαια, ταξίδι που έγινε πρώτο θέμα στον τουρκικό Τύπο σήμερα.

Όπως  είπε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά να αντιμετωπίσει την αναταραχή του στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στην εσωτερική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους