Σε καθοδική πορεία βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε περιχαρής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγγέλλοντας ουσιαστικά την… επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του.

Ο πληθωρισμός το Μάιο εκτοξεύτηκε σε νέο ποσοστό ρεκόρ στο 73,5%, που είναι και το υψηλότερο σημείο εδώ και 24 χρόνια, επιβεβαιώνοντας την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος, της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και της κατάρρευσης της λίρας.

Διεθνείς αναλυτές στις εκθέσεις τους επιμένουν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενδεχομένως να ανέβει κι άλλο, δεδομένου πως ο πόλεμος και οι συνέπειες του συνεχίζονται και η κεντρική τράπεζα δεν δείχνει διάθεση να πάει κόντρα στην βούληση του Σουλτάνου αλλάζοντας κατεύθυνση στην νομισματική της πολιτική.

Αναξιόπιστα τα νούμερα 

Μάλιστα δεν λείπουν οι φωνές, ακόμη και μέσα στην Τουρκία, που αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιοποιεί η εθνική στατιστική υπηρεσία, εκτιμώντας πως τα πραγματικά νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το επανέλαβε σήμερα σε συνεδρίαση των μελών του κυβερνώντος κόμματος εξηγώντας μάλιστα πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να δείχνει πτωτικές τάσεις.

Παράλληλα διαβεβαίωσε το κόμμα του πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες από τις οικονομικές συνέπειες και την εκτόξευση των τιμών στα ύψη.

Σημειωτέον πως ανήμερα της ανακοίνωσης της διαμόρφωσης του δείκτη στο 73,5%, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και δεξί χέρι του Σουλτάνου, Νουρεντίν Νεμπάτι, είχε επίσης υποστηρίξει σε ανάρτηση του πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται και πως θα υπάρχουν ουσιαστικότερα δείγματα για την υποχώρηση των τιμών την επόμενη περίοδο.

Πάντως, την αποκλιμάκωση αυτή για την ώρα την βλέπουν μόνο ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή