Την εκτίμηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα επιτρέψουν στο Ιράν να αυξήσει τις ροές πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, εξέφρασε ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου διεθνώς, η Vitol Group.

Θυμίζουμε πως παρά την πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει στην αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας, που ουσιαστικά ακύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν «παγώσει» από τον Μάρτιο, χωρίς να διαφαίνονται ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας γρήγορα.

Παρόλ’αυτά ο επικεφαλής του ασιατικού τμήματος της κορυφαίας στο είδος της Vitol Group εξέφρασε την άποψη πως, ακόμη και δίχως συμφωνία, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να αποφασίσει να επιτρέψει περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο να διοχετευτεί στις διεθνείς αγορές προκειμένου να μειωθεί η πίεση που ασκούνται στις πετρελαϊκές τιμές.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο από την Βενεζουέλα έρχεται και πάλι στην Ευρώπη – Ο ρόλος των Αμερικανών  

Οι προτεραιότητες του θείου Σαμ 

«Ο θείος Σαμ μπορεί να επιτρέψει λίγο περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο (να φτάσει στις αγορές)» επεσήμανε σε δηλώσεις του σήμερα ο Μάικ Μύλερ, εξηγώντας πως η πίεση που δέχεται η πολιτική ηγεσία της χώρας από την κοινωνία για τις υψηλές ενεργειακές τιμές εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου μπορεί να αποδειχτεί πιο ισχυρή από την όποια πίεση και τις αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει η χαλάρωση της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Εάν στις ενδιάμεσες εκλογές κυρίαρχο θέμα είναι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, το να κάνουν κάπως τα στραβά μάτια στην μεγαλύτερη ροή βαρελιών (ιρανικού αργού) είναι κάτι που πιθανότατα μπορεί να δούμε» τόνισε ο κ. Μύλερ.

Στο Κογκρέσο, τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν εναντιωθεί στην προοπτική χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, όσο πλησιάζουν ωστόσο προς τις εκλογές θα γίνονται όλο και πιο έντονα αποδέκτες της οργής της κοινής γνώμης, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει κατά μέσο όρο τα 4,80 δολάρια το γαλόνι. Σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια έχουν καταγραφεί μάλιστα τιμές στα πρατήρια, άνω των 6 δολαρίων το γαλόνι.

Πρόθυμη η Τεχεράνη 

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως δηλώσει πρόθυμη, τις τελευταίες εβδομάδες, να αυξήσει την παραγωγή της, όμως οι κυρώσεις την εμποδίζουν να βρει αγοραστές από την Δύση.

Ήδη οι εξαγωγές της φέτος έχουν ενισχυθεί, με νούμερο ένα αγοραστή την Κίνα. Η αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015, που θα οδηγούσε σε άρση των κυρώσεων, θα άνοιγε τις στρόφιγγες δίδοντας της την δυνατότητα να εξάγει επιπλέον 500.000 με 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια ποσότητα ικανή να βοηθήσει στις αποσυμπίεση των διεθνών τιμών.

Επιπλέον η χώρα διαθέτει ένα σημαντικότατο στρατηγικό απόθεμα ύψους περίπου 100 εκατ. βαρελιών, από το οποίο θα μπορούσε να πουλήσει ποσότητες πετρελαίου, βοηθώντας στην μείωση της πίεσης στις διεθνείς αγορές.

Διχασμένοι οι αναλυτές 

Αναφορικά με τα επίπεδα των τιμών, ο κ. Μύλερ επεσήμανε πως η ρευστότητα που επικρατεί στον κλάδο οδηγεί σε σημαντικές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις που εκφράζουν οι διεθνείς αναλυτές. «Υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν πως η αγορά κινείται προς την κατεύθυνση των 135-140 δολαρίων το βαρέλι και υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι σταδιακά οι τιμές θα υποχωρήσουν και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια».

Ο ΟΠΕΚ+, στη σύνοδο του την Πέμπτη, αποφάσισε επιτέλους να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενδίδοντας στις διεθνείς πιέσεις. Όμως, αναλυτές κρατούν… μικρό καλάθι αναφορικά με τη δυνατότητα όλων των μελών του καρτέλ να ανταποκριθούν στις αυξημένες ποσοστώσεις παραγωγής, κάτι που σημαίνει πως και η επίδραση στις τιμές θα είναι μικρότερη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια