Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, ξεκινώντας από τις Ελληνογερμανικές Επιχειρηματικές Συνέργειες, οι οποίες βρέθηκαν στο προσκήνιο στο πλαίσιο της στοχευμένης και επίκαιρης συζήτησης που συνδιοργάνωσαν η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και το πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Ελλάδας και Κύπρου στο Innovathens, τον σύγχρονο χώρο ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 31 Μαΐου.

Αφορμή για τη στόχευση στα επιχειρηματικά κανάλια συνεργασίας της χώρας μας με τη Γερμανία αποτέλεσε η ίδια η επικαιρότητα, καθώς η προσέλκυση ενός σημαντικού αριθμού γερμανικών επενδύσεων και συνεργασιών αυξάνει τα τελευταία χρόνια τη συμβολή του γερμανικού επιχειρείν στο ελληνικό ΑΕΠ με σημαντικές προεκτάσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα οικονομικά κίνητρα συνεργασίας των Ελληνικών και των Γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά και οι προκλήσεις που χρειάζεται να υπερβούν όσοι επενδύουν σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα εν μέσω οικονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του Ιδρύματος KAS Ελλάδας και Κύπρου Henri Bonet, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ μίλησε για τη μακροχρόνια συνεργασία των 2 χωρών με μικρές και μεγάλες επενδύσεις και τη σημασία να αναδειχθούν περιθώρια βελτίωσης που θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το ελληνογερμανικό επιχειρείν.

Στον χαιρετισμό του ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας Άκης Μπάφας μίλησε για την αλλαγή που έχει έρθει στην Ελλάδα στο χώρο των παραγωγικών τομέων τα τελευταία 3 χρόνια, τονίζοντας ότι με την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία αποκαταστάθηκε η έννοια της ‘εμπιστοσύνης’ τόσο σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, αλλά και την εικόνα της στους διεθνείς επενδυτές. Αναφέρθηκε επίσης ενδεικτικά σε πρόσφατες επενδύσεις στην Περιφέρεια της Ηπείρου και αλλού, όπου παράγονται νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που μετατρέπουν το brain drain σε brain gain, αλλά και μεταφέρουν τεχνογνωσία στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος στο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία της υλοποίηση του οράματος της Νέας Δημοκρατίας για Περιφερειακό Μοντέλο Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά για την Περιφέρεια Αττικής ανέφερε τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (όπως, στα νησιά του Αργοσαρωνικού), την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ιατρικός προορισμός όλο το χρόνο – κέντρα επιχειρηματικότητας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Συντονιστή του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε η συνεργασία της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με το Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε τη σημασία των συνεργειών με τη Γερμανία, από την οποία η χώρα μπορεί να δανειστεί επιτυχημένες πρακτικές σε όλα τα πεδία της επιχειρηματικότητας και στην οικονομία.

Στη συνέχεια η κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια του Germany Trade and Invest για την Ελλάδα και την Κύπρο τοποθετήθηκε σχετικά με το μέγεθος και τη σημασία των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Γερμανία κατά μέσο όρο τα τελευταία 5 χρόνια αποτελεί τον σημαντικότερο επενδυτή για τη χώρα μας συμβάλλοντας με 4% στο ελληνικό ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα μάλιστα υπάρχουν 140 γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η κ. Μπαλή ανέφερε ενδεικτικά την επένδυση του μεγάλου ενεργειακού Ομίλου RWE με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τη UV με το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στην Ελλάδα, νέες επιχειρήσεις όπως η P&I, η Teamviewer και η Best Secter στα Ιωάννινα, αλλά και πιο παλιές όπως η Robert Bosch, η ασφαλιστική ALLianz, η LIDL και πολλές άλλες.

Όσον αφορά στις εναλλακτικές μορφές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η κ. Μπαλή αναφέρθηκε στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις οι οποίες προωθούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ενημέρωση σε διμερές επίπεδο σχετικά με το ποιες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν εταίρο. Επίσης μίλησε για τη δυνατότητα συμφωνιών μεταφοράς τεχνογνωσίας, για παραγωγή προϊόντων στην Ελλάδα εκ μέρους Γερμανικών επιχειρήσεων, για την από κοινού παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τη ζήτηση γερμανικής ή τρίτης αγοράς (όπως vegan προϊόντα), για consortia στο πλαίσιο έργων υποδομών, διαχείρισης απορριμμάτων, στον ενεργειακό τομέα ή ακόμα και για απλές εξαγωγές από την Γερμανία στην ελληνική αγορά. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Μπαλή τόνισε πως η Ελλάδα είναι στο ραντάρ των Γερμανών Επενδυτών, και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσο ελαττώνεται η γραφειοκρατία και αναπτύσσονται οι περιφερειακές υποδομές.

Η κ. Λυδία Αναστασιάδου Υπεύθυνη Πωλήσεων της PRODYNA S.E. στην Ελλάδα μίλησε για την απόφαση της γερμανικής εταιρείας Πληροφορικής να επενδύσει στην Ελλάδα πριν από 4 χρόνια, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα κέρδισε την PRODYNA μαζί με κάποιες άλλες χώρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της και της χαρακτηριστικής προσαρμοστικότητας του επιστημονικού δυναμικού σε διεθνή περιβάλλοντα. Η πορεία της εταιρείας κατά τα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Α.Ε. (ΕΖΑ), μίλησε για την εμπειρία του από την ΕΖΑ, η οποία ξεκίνησε ως Γερμανική εταιρία και αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα μέχρι το 1995, ενώ σήμερα είναι πια μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία, με επενδύσεις στην παραγωγή και στην καινοτομία. Ενδιαφέρον στις επενδύσεις που έχουν γίνει στην ΕΖΑ είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος τους που αγγίζει περίπου τα 15 εκ. ευρώ και αφορούσαν μεταξύ άλλων στην αγορά ολόκληρων γραμμών συσκευασίας, πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση εγγύησης του Γερμανικού Δημοσίου ακόμα και σε δύσκολες περιόδους για την ελληνική οικονομία, όπως κατά την περίοδο των capital controls. Ο κ. Συριανός αναφέρθηκε επίσης στις επιφυλάξεις των Γερμανών επενδυτών εξαιτίας των παγκόσμιων εξελίξεων από την υγειονομική κρίση και μετά, αλλά και στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, που σταδιακά πλέον αντιμετωπίζονται, για την αύξηση της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην σωστή κατεύθυνση και με έναν ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό επενδύσεων, με τις συγχωνεύσεις που ενθαρρύνει το νέο νομοσχέδιο, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ευέλικτους γραφειοκρατικούς θεσμούς και κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια αναμένεται να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυΞΗς.

ο κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος, Managing Director του CAPITALS Circle Group και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας Επενδύσεων και Εξωστρέφειας της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ τόνισε πως η Ελλάδα επιτέλους κάνει μία πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική σε σχέση με τους τομείς της οικονομίας στους οποίους είναι ισχυρή. Επίσης, επεσήμανε πως η τεχνολογία και η καινοτομία είναι το μέλλον σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, όπως επίσης πως η δημιουργία R&D Centers θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στις εν λόγω συνέργειες. Τέλος, ο κ. Σαλαβόπουλος τόνισε πως τα Γερμανικά VCs τώρα μαθαίνουν τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην πραγματική της διάσταση και πρότεινε την ανάπτυξη μιας συντονισμένη cluster-based στρατηγικής προσπάθειας δικτύωσης των δύο χωρών σε επίπεδο μεταφοράς τεχνολογίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Έρη Τόκα, Συντονίστρια της Δράσης Επιχειρείτε! και του Θεματικού Άξονα «Καινοτομία», η οποία προανήγγειλε ότι η επόμενη συνδιοργάνωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με το KAS Ελλάδας-Κύπρου θα λάβει χώρα στις 24-25 Ιουνίου στα Ιωάννινα με επίκεντρο την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις