Την αξιολόγηση της δράσης της ΕΕ για την ενίσχυση και την προώθηση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων δημοσίευσε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, προσδιορίζει τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω δράση. Η έκθεση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για την προώθηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και παρουσιάζει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την προώθηση των προτύπων βιωσιμότητας στις εισαγωγές. Η έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη ένα ισχυρό υγειονομικό και φυτοϋγειονομικό σύστημα, που εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας. Όλες οι εισαγωγές τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τις αυστηρές υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στα εισαγόμενα προϊόντα μπορούν να εφαρμόζονται και άλλα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα (συμπεριλαμβανομένων των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων), τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία και τις μεθόδους παραγωγής.

Για την εφαρμογή αυτών των πρόσθετων προτύπων, θα απαιτηθεί προσεκτική κατά περίπτωση αξιολόγηση προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του ΠΟΕ.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν τα πορίσματα της έκθεσης, ενώ οι Επίτροποι Στέλλα Κυριακίδου και Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι θα υποβάλουν την έκθεση προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO