Η Ρωσία, η οποία έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, κάλεσε την ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, να προχωρήσουν στην υιοθέτηση συντονισμένων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών BRICS, που αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, η παγκόσμια νομισματική αυστηρότητα και η πρωτοφανής πολιτική κυρώσεων που εφαρμόζει η Δύση δημιουργούν κινδύνους παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού και επισιτιστική κρίση.

Ο Σιλουάνοφ σημείωσε επίσης τους κινδύνους μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εν μέσω υπονομευμένης εμπιστοσύνης στα παγκόσμια συναλλαγματικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης -ΗΠΑ και Κίνα: Ο μεγάλος… τελικός σε γεωπολιτική και οικονομία

Η BRICS και το SWIFT

Αλλά και τον περασμένο Απρίλιο η Μόσχα είχε στραφεί στη BRICS προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις, καλώντας τις να επεκτείνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων και να ενσωματώσουν συστήματα πληρωμών.

«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, ενοποίηση συστημάτων πληρωμών και καρτών, δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης BRICS.» είχε πει τότε ο Σιλουάνοφ.

Οι διεθνείς κάρτες πληρωμών Visa και MasterCard ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας έχασαν την πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Συνεργασία

Η Ρωσία δημιούργησε το δικό της σύστημα τραπεζικών μηνυμάτων, γνωστό ως SPFS, ως εναλλακτική λύση στο SWIFT. Το δικό της σύστημα πληρωμών με κάρτα MIR ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

«Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες BRICS έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της«, δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας