Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου που προσπαθούν να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση (Fiscal Policy for Mitigating the Social Impact of High Energy and Food Prices) παροτρύνει τις κυβερνήσεις να στρέψουν στοχευμένα την προσοχή τους στους πιο ευάλωτους και φτωχούς πολίτες.
Η έκθεση επισημαίνει πως οι προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους. «Τα κράτη θα πρέπει να επιτρέπουν τις εγχώριες τιμές να ακολουθήσουν τις διεθνείς τιμές». Εξάλλου, «οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και την δρομολόγηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, ενώ αντιστοίχως οι αυξημένες τιμές των τροφίμων θα ενθαρρύνει περισσότερο την αγροτική παραγωγή».
Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις.
Προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια
«Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στα βασικά είδη διατροφής, ειδικά όπου τίθεται εν αμφιβόλω η επισιτιστική ασφάλεια» επισημαίνει η έκθεση, προτείνοντας απευθείας χορήγηση μετρητών ή άλλα στοχευμένα εργαλεία στήριξης προς τις πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αντί δηλαδή της συνολικής περικοπής των φόρων και της δρομολόγησης επιδοτήσεων. Μάλιστα, ειδικά για τις επιδοτήσεις σχολιάζει πως θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθούν!
Αν και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει κάπως σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχαν «πιάσει» τον Μάρτιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί τον πληθωρισμό και να κρατά τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προφανώς δυσχεραίνει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και το κόστος που καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις.
Στοπ στις επιδοτήσεις
Αντιστοίχως σε σχέση με το ενεργειακό κόστος η έκθεση επισημαίνει πως οι επιδοτήσεις που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις προς τους καταναλωτές ουσιαστικά κατέληξαν να ενθαρρύνουν την ενεργειακή κατανάλωση, κάτι που κατέληξε τελικά να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Η έκθεση υποστηρίζει πως αντί για τους προσωρινούς φόρους που επιβάλουν κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, στις ενεργειακές εταιρείες, τα κράτη θα πρέπει καλύτερα να προτιμήσουν να δρομολογήσουν μόνιμους φόρους στα υπερβάλλοντα κέρδη των επιχειρήσεων. Και βέβαια σε κάθε περίπτωση οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από περιορισμούς και πλαφόν στις εξαγωγές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και βέβαια θα ενέτεινε τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των τροφίμων.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist