Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου που προσπαθούν να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση (Fiscal Policy for Mitigating the Social Impact of High Energy and Food Prices) παροτρύνει τις κυβερνήσεις να στρέψουν στοχευμένα την προσοχή τους στους πιο ευάλωτους και φτωχούς πολίτες.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους. «Τα κράτη θα πρέπει να επιτρέπουν τις εγχώριες τιμές να ακολουθήσουν τις διεθνείς τιμές». Εξάλλου, «οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και την δρομολόγηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, ενώ αντιστοίχως οι αυξημένες τιμές των τροφίμων θα ενθαρρύνει περισσότερο την αγροτική παραγωγή».

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις.

Προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια

«Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στα βασικά είδη διατροφής, ειδικά όπου τίθεται εν αμφιβόλω η επισιτιστική ασφάλεια» επισημαίνει η έκθεση, προτείνοντας απευθείας χορήγηση μετρητών ή άλλα στοχευμένα εργαλεία στήριξης προς τις πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αντί δηλαδή της συνολικής περικοπής των φόρων και της δρομολόγησης επιδοτήσεων. Μάλιστα, ειδικά για τις επιδοτήσεις σχολιάζει πως θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθούν!

Αν και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει κάπως σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχαν «πιάσει» τον Μάρτιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί τον πληθωρισμό και να κρατά τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προφανώς δυσχεραίνει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και το κόστος που καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις.

Στοπ στις επιδοτήσεις 

Αντιστοίχως σε σχέση με το ενεργειακό κόστος η έκθεση επισημαίνει πως οι επιδοτήσεις που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις προς τους καταναλωτές ουσιαστικά κατέληξαν να ενθαρρύνουν την ενεργειακή κατανάλωση, κάτι που κατέληξε τελικά να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Η έκθεση υποστηρίζει πως αντί για τους προσωρινούς φόρους που επιβάλουν κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, στις ενεργειακές εταιρείες, τα κράτη θα πρέπει καλύτερα να προτιμήσουν να δρομολογήσουν μόνιμους φόρους στα υπερβάλλοντα κέρδη των επιχειρήσεων. Και βέβαια σε κάθε περίπτωση οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από περιορισμούς και πλαφόν στις εξαγωγές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και βέβαια θα ενέτεινε τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των τροφίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα και Σαουδική Αραβία – Τα νέα… καλύτερα φιλαράκια;
Διεθνή |

Ο «άξονας» Κίνας και Σ. Αραβίας αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σ. Αραβία είναι αμφίβολο εάν έκλεισε το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η φημολογούμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ θα συσφίξει περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.