
Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας που το Πακιστάν όσο και η Ινδία ήρθαν αντιμέτωπες με έναν πρωτόγνωρο, επικίνδυνο, καταστροφικό καύσωνα, ο οποίος άγγιξε τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Λίγοι ήταν εκείνοι που έδωσαν προσοχή στο μαρτύριο που έζησαν οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας, καθώς αν και δηλώθηκε μικρός αριθμός θανάτων –συνολικά 90-, πιστεύεται πως ο απολογισμός των νεκρών ήταν αρκετά μεγαλύτερος.
Πέρα όμως από τις απώλειες, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρέπει όλος ο πλανήτης να προετοιμαστεί και να μάθει να ζει με την… ακραία ζέστη.
Το μήνυμα που μας στέλνει η Γη είναι σαφές καθώς αν δεν βελτιώσουμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ακραίων καιρικών συνθηκών και αντιμετώπισης τους, τότε οι θάνατοι από τους καύσωνες θα αυξηθούν.
Παρ΄όλο, λοιπόν, που όπως αναφέρει και ο Ουμέρ Ιρφάν στο Vox, η Ινδία και το Πακιστάν είναι γνωστές για τις ακραίες θερμοκρασίες τους, το φετινό κύμα καύσωνα ξεχωρίζει γιατί ξεκίνησε νωρίς, διήρκησε πολύ και ήταν πολύ επικίνδυνο.
Οι ερευνητές ήδη διερευνούν το κατά πόσο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην έντονη ζέστη σε ολόκληρη τη Νότια Ασία.
Ακραίοι καύσωνες: Oι άμεσες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Όμως οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι συχνότεροι και πιο ακραίοι καύσωνες είναι μερικές από τις πιο άμεσες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή παρ΄όλο που σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν, οι καύσωνες σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
«Αυτή τη στιγμή, ένας ακραίος καύσωνας στην Ινδία και το Πακιστάν, που επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, «δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβιωσιμότητας», προειδοποιεί η Chandni Singh, επικεφαλής συγγραφέας της έκτης έκθεσης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Μιλώντας στο Project Syndicate, τόνισε πως τον Απρίλιο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη βορειοδυτική και κεντρική Ινδία ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 122 ετών.
Δεν είναι μόνο η Ασία – Ακραίες θερμοκρασία σε Αυστραλία, Ευρώπη, κλπ.
Ωστόσο είναι προφανές πως αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Νότιας Ασίας.
Τα τελευταία χρόνια, παρόμοιες ακραίες θερμοκρασίες εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοσηλείες και υπερβολικούς θανάτους.
Η ακραία ζέστη συνδέεται με αύξηση των πρόωρων γεννήσεων
Από ιατρικής πλευράς η ακραία ζέστη είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα.
Συνδέεται με αύξηση των πρόωρων τοκετών, με μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, με υψηλότερα ποσοστά χρόνιας νεφρικής νόσου άγνωστης προέλευσης και με αύξηση των αυτοκτονιών (δείτε εδώ)
Πρόβλημα όλης της κοινωνίας
Είναι κατανοητό λοιπόν πως ένα κλιματιστικό ή μία ημέρα στην παραλία δεν αρκούν για να αποφύγεις ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Το 40% των θανάτων από ζέστη οφείλονται στην κλιματική αλλαγή
Ήδη, σχεδόν το 40% των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Και επειδή η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα προστασίας των ανθρώπων θα γίνει ακόμη πιο αναγκαία.
Καύσωνες και επισιτιστική ασφάλεια
Άλλωστε αυτές οι θερμοκρασίες δεν βλάπτουν μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά διογκώνουν την επισιτιστική κρίση, καθώς καταστρέφουν τις καλλιέργειες και οδηγούν στο θάνατο πουλερικά.
Μέτρα προστασίας… χτες
Χωρίς άμεσες και σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων και των συστημάτων υγείας, οι θάνατοι που συνδέονται με την ακραία ζέστη θα αυξηθούν.
«Η ακραία ζέστη θα είναι πιο προβληματική στο μέλλον», δήλωσε στο Nation World News, ο καθηγητής Blair Feltmet, στο Πανεπιστήμιο του Waterlo στο Οντάριο προσθέτοντας πως «θα δούμε ακραία θερμικά φαινόμενα που θα μοιάζουν με αυτά που είδαμε κατά τη διάρκεια του θερμικού θόλου στη Βρετανική Κολομβία πέρυσι».
Τέλος χρειάζονται τεκμηριωμένα σχέδια δράσης προκειμένου να μην αυξηθούν οι θάνατοι από τις ακραίες θερμοκρασίες.
Είναι σαφές πως εκτός από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης, απαιτείται ένας μακροπρόθεσμος, στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς θα ζήσουμε σε έναν θερμότερο πλανήτη.
Πηγές: Project Syndicate, Vox, Reuters, The Assset.com


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία