Ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, σκοτώνοντας χιλιάδες και αναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο πόλεμος έχει επίσης πυροδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής, επηρεάζοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ενώνοντας τη φωνή του με αυτές των κορυφαίων διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 8,8% φέτος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,8% η ανάπτυξη [Πίνακες]

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID-19, ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και ανόδου του πληθωρισμού – μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα άτομα με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου.

Ο ΟΟΣΑ συνοψίζει την κατάσταση που επικρατεί σε τρία βασικά συμπεράσματα:

  • Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάκαμψη
  • Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί
  • Η κρίση κόστους ζωής θα προκαλέσει κακουχίες και κινδυνεύει πείνα

Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάκαμψη

Πριν από τον πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια ισχυρή, αν και άνιση, ανάκαμψη από την COVID-19.
Πλέον, η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιδεινώθηκαν από τα αυστηρότερα μέτρα στην Κίνα καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ανάκαμψη.

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να επιβραδυνθεί απότομα φέτος, σε περίπου 3%, και να παραμείνει σε παρόμοιο ρυθμό το 2023. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερος από τον ρυθμό ανάκαμψης που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μεγάλο πλήγμα στην Ευρώπη

Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν σε όλες σχεδόν τις οικονομίες. Πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στον πόλεμο μέσω των εισαγωγών ενέργειας και των προσφυγικών ροών.

Οι χώρες παγκοσμίως πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και περιορίζουν τα πραγματικά εισοδήματα και τις δαπάνες, επιβραδύνοντας περαιτέρω την ανάκαμψη.

Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ένα τίμημα πολέμου, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέψευσε τις ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος στον αυξανόμενο πληθωρισμό που είχε ήδη παρατηρηθεί σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία το 2021 και τις αρχές του 2022.

Το «τίμημα» του πολέμου

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα κορυφωθεί αργότερα και σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν τον μεγάλο και παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη φτάσει σε υψηλά 40 ετών στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης – ΟΟΣΑ: Από τα ψηλά στα πολύ χαμηλά η βρετανική οικονομία

Η σταδιακή μείωση των πιέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και των τιμών των εμπορευμάτων και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές έως το 2023, ωστόσο ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα ή πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Κίνδυνοι για λιμό

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές εμπορευμάτων σε πολλές αγορές. Μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% για το καλαμπόκι, τα ορυκτά λιπάσματα και το φυσικό αέριο και το 11% για το πετρέλαιο. Οι τιμές για αυτά τα εμπορεύματα αυξήθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι χωρίς δράση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Οι διακοπές του εφοδιασμού αυξάνονται, απειλώντας ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για βασικά τρόφιμα. Με τους δημόσιους προϋπολογισμούς να παρατείνονται κατά δύο χρόνια μετά την πανδημία, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να παρέχουν τρόφιμα και ενέργεια σε προσιτές τιμές στους πληθυσμούς τους, διακινδυνεύοντας την πείνα και την κοινωνική αναταραχή.

Σημαντικές συνέπειες

Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και οι πιθανές διαταραχές στην παραγωγή θα έχουν σημαντικές συνέπειες. Η απότομη άνοδος των τιμών υπονομεύει ήδη την αγοραστική δύναμη, η οποία θα αναγκάσει τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο να περικόψουν άλλα είδη για να πληρώσουν για βασικές ανάγκες ενέργειας και τροφίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή