Επίθεση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι διακινούν απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες για τη διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «ελβετικό τυρί» είτε από τα επιτελεία είτε από τις στρατιωτικές μονάδες.
Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το «ελβετικό τυρί» στα επιτελεία
Κατά την δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την ενημέρωση της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων καθώς όπως είπε το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί».
«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».
Μάλιστα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγώντας γιατί δεν θα ενημερώσει τη Βουλή αλλά κατ’ ιδίαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα ακριβή στοιχεία σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία επικαλέστηκε ζήτημα μυστικών που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μίλησαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο (σ.σ. εννοεί το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού) ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με κάποιον από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και έκανε ερωτήσεις για τη διάταξη των οπλικών συστημάτων στο νησί. Πέντε λεπτά μετά από τις ομιλίες των αρχηγών. Αν είναι δυνατόν».
Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να σταλεί οπλικό υλικό στην Ουκρανία που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της Ελλάδας και των νησιών, ενώ τόνισε ότι η ανταλλαγή των παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από γερμανικά.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει leopard, S300, αντιαρματικά και αντιπλοϊκά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά και οτιδήποτε άλλο που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εθνική ασφάλεια.
Βολική και ανώδυνη η πολιτική αποστάσεων από όλα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέκρινε την αντιπολίτευση που αντιδρά στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία λέγοντας ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη (μέχρι τώρα) πολιτική αποστάσεων από όλα, (δηλαδή) «να μην μπλέξουμε σε αυτό τον καυγά». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν έχει πιάσει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε το σπίτι μας να γλυτώσει και να περιχαρακωθούμε δίπλα σε αυτό, και να βλέπουμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει…».
Αναφερόμενος στο στρατιωτικό υλικό που εστάλη στην Ουκρανία, και χωρίς να αναφερθεί σε σχετικές ποσότητες, είπε ότι συνίσταται σε πυρομαχικά, βλήματα και εκτοξευτές.
Στο αίτημα, μάλιστα, βουλευτών της αντιπολίτευσης να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει σχετικά στο υπουργείο Άμυνας, ενώ επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που δόθηκε στην Ουκρανία δεν είναι κρίσιμο επιχειρησιακά και δεν επηρεάζει τη στάθμη των αποθεμάτων μας. «Εάν υπήρχε υπόνοια αποδυνάμωσης δεν θα διαθέταμε τίποτα από αυτά».
Απαντώντας ειδικότερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα που σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον οπλισμό που έστειλαν στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους να αναλάβουμε μια ευθύνη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;