«Παρά τα εμπόδια, έχουμε τις δυνατότητες να τα πάμε καλά. Αρκεί τώρα, στην κρίσιμη στιγμή, να μη θυμηθούμε τον κακό μας εαυτό. Σε ένα χρόνο περίπου έχουμε εκλογές. Στο διάστημα που ακολουθεί, πρέπει να επιλέξουμε: Θα μείνουμε στην πόλωση, στην τοξική αντιπαράθεση και στην προεκλογική αμετροέπεια, την ώρα που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει; Ή θα δώσουμε αξία στο δημόσιο διάλογο, τολμώντας να συζητήσουμε επί της ουσίας – ανοιχτά και ρεαλιστικά – για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος […] επιδιώκοντας τη συναίνεση, γύρω από δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις;».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος στην ομιλία του στην τελετή απονομής των επιχειρηματικών βραβείων του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που βραβεύονται σήμερα, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

Για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «δεν είναι βιώσιμη λύση για τον πληθωρισμό οι διαρκείς, οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης». Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας, η επενδυτική δραστηριότητα ανακάμπτει, το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί αισθητά, «αλλά για να μην κινδυνεύει η χώρα και οι επιχειρήσεις, κάθε φορά που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, είναι μια οικονομία – μια χώρα – που δεν λειτουργεί μόνο σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Αλλά μπορεί να αντέχει, να εξασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική, μέσα στις συννεφιές και τις καταιγίδες.

Αυτή την οικονομία, που δεν καταφέραμε να χτίσουμε τις προηγούμενες δεκαετίες, μπορούμε να τη χτίσουμε τώρα. Δυνατότητες υπάρχουν και τις βλέπουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Μπρατάκος στην έναρξη της τελετής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για πάνω από 20 χρόνια, τα βραβεία του ΕΒΕΑ αναδεικνύουν το επιχειρηματικό όραμα, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την τόλμη. Αναδεικνύουν και τιμούν την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα, την προσήλωση στις αρχές της ηθικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Για την επένδυσή τους στην έρευνα, στην καινοτομία, στις ψηφιακές και τις πράσινες τεχνολογίες. Για τη συνεισφορά τους στην απασχόληση και στην κοινωνία. Επιβραβεύουν νέες, αναπτυσσόμενες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις. Και αναδεικνύουν τη νέα γενιά δυναμικών επιχειρηματιών.

Για πρώτη φορά όμως φέτος, τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ τιμούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ως μία ακόμη δράση ενίσχυσής της, με την ελπίδα ότι η αναγνώριση της γυναικείας προσφοράς στο επιχειρείν, θα δώσει ένα ακόμη κίνητρο για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Επιχειρηματικά, αλλά και κοινωνικά. Σε όλες τις κατηγορίες βράβευσης βλέπουμε με χαρά να ανεβαίνει, χρόνο με το χρόνο, τόσο ο αριθμός, όσο και το επίπεδο των συμμετοχών. Ακόμα και σε δύσκολες για την οικονομία περιόδους, είδαμε τις επιχειρήσεις που αξίζουν τη διάκριση να πληθαίνουν. Κι όχι να λιγοστεύουν. Κι αυτό είναι για εμάς η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας. Που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ».

Ο κ. Μπρατάκος στάθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης της αναπτυξιακής τροχιάς, προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία απέναντι στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. «Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που δημιουργούν οι ανατιμήσεις, είναι λογικό να αναδεικνύεται σήμερα σε κεντρική προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα, που πρέπει να εντάξουμε στην ευρύτερη εικόνα, για το πού βρίσκεται και που πρέπει να πάει η ελληνική οικονομία.

Δεν είναι βιώσιμη λύση για τον πληθωρισμό οι διαρκείς, οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η αναβάθμιση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων του κράτους. Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα. Για σήμερα και για αύριο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συναινετικής διάθεσης έναντι της άγονης αντιπαράθεσης για την επίλυση των προκλήσεων. «Στο διάστημα που ακολουθεί, πρέπει να επιλέξουμε. Θα μείνουμε στην πόλωση, στην τοξική αντιπαράθεση και στην προεκλογική αμετροέπεια, την ώρα που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει; Ή θα δώσουμε αξία στον δημόσιο διάλογο, τολμώντας να συζητήσουμε επί της ουσίας – ανοιχτά και ρεαλιστικά – για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος. Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές. Επιταχύνοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιδιώκοντας τη συναίνεση, γύρω από δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που βραβεύονται σήμερα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Ότι αυτή η χώρα διαθέτει μια πολύτιμη “μαγιά” ανθρώπων με ικανότητες, με φιλοδοξίες, με όραμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρατάκος.

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ 2022 απονεμήθηκαν στις εξής εταιρείες:

  • Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
    UNI-PHARMA
  • Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας – Διεθνούς Παρουσίας
    TECHNOHULL
  • Βραβείο Έρευνας – Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
    INTRACOM DEFENSE
  • Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • Βραβείο Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης
    ΗΛΕΚΤΩΡ
  • Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης
    ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ
  • Βραβείο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας
    SHOPFLIX.GR
  • Βραβείο Νέου Επιχειρηματία
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΗΣ
  • Βραβείο Αναπτυσσόμενης Μικρομεσαίας Επιχείρησης
    ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ
  • Βραβείο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
    ΤΟΒΕΑ

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ 2022 απένειμαν:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη το Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας – Διεθνούς Παρουσίας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως το Βραβείο Έρευνας – Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης το Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το Βραβείο Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης το Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου το Βραβείο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mindwork Λίνα Νικολοπούλου το Βραβείο Νέου Επιχειρηματία, o Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης το Βραβείο Αναπτυσσόμενης Μικρομεσαίας Επιχείρησης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας το Βραβείο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις