Σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της σε χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προέβη η Volterra, 100% θυγατρική της ΑΒΑΞ.

Το Deal

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019.  Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα».

«Win-win»

«Είναι μια συμφωνία win-win και αποτελεί υλοποίηση μέρους της στρατηγικής μας», δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου. «Η Volterra, από τις πιο παλιές εταιρίες του κλάδου ενέργειας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας  καθώς και στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Βαδίζουμε με συντεταγμένες κινήσεις προς το μέλλον».

«Συμφωνία-ορόσημο»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κύριος Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μέσω του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου. Η συνεχής διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας οδηγεί στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο».

Η Eurobank, μέσω της διεύθυνσης Investment Banking & Principal Capital Strategies, διετέλεσε χρηματοοικονομικός σύμβουλος, και η δικηγορική εταιρεία Lambadarios Law Firm νομικός σύμβουλος της Volterra για τη συναλλαγή.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) διετέλεσε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και πάροχος έκθεσης για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος της συναλλαγής, και η δικηγορική εταιρεία Karatzas & Partners νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη συναλλαγή.

Τα οφέλη για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σχολιάζοντας το deal πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σημειώνουν ότι η εταιρεία αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 110 MW, το οποίο βοηθά και στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της αλλά και στη διαφοροποίηση αυτού με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Επιτυγχάνεται έτσι, όπως σημειώνουν, διαφοροποίηση κινδύνου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με προσθήκη σημαντικής ισχύος αιολικών πάρκων η οποία συμπληρώνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει ο Όμιλος

Κάνουν λόγο για ανταγωνιστική αποτίμηση της αξίας του συνόλου του χαρτοφυλακίου έργων που αγοράζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς αυτό γίνεται εντός ενός εύλογου εύρους τιμών συγκρίσιμων πρόσφατων συναλλαγών, ενώ μιλούν για εμφατική κίνηση σε ανταγωνιστική διαδικασία με αντιπάλους μεγάλους διεθνείς παίκτες όπως η Iberdrola για πρώτη φορά στην ιστορία

Ακόμα, με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ δίνεται η δυνατότητα για ομιλικές συνέργειες στην εμπορία και διαχείριση ενέργειας.

«Γιγαντιαίο πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ»

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιπροσθέτως έχει ήδη κατορθώσει τους τελευταίους 24 μήνες να ολοκληρώσει συμφωνία παγκοσμίου εμβέλειας με την RWE αλλά και να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW.

Σημειώνουν ότι αναμένονται και άλλες κινήσεις στην αγορά των off shore αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα εντός του έτους, ενώ τονίζουν ότι ο όμιλος έχει γιγαντιαίο πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ που εξελίσσεται συνεχώς. Αναμένεται νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργο 500MW εντός του καλοκαιριού

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green