
Επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσαν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή το νέο ρεκόρ πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο.
Όπως ανέφεραν χαρατκηριστικά «Την στιγμή που η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους», τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή».
Αναλυτικά, η δήλωση είναι η εξής:
«Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση νουθετεί τους πολίτες να μην ξοδεύουν και στη χειρότερη πανηγυρίζει για τις επιδόσεις στην οικονομία.
Το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην χώρα μας, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών.
Την στιγμή που η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία και την Πορτογαλία, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιό τους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν θα επιτρέψουμε την εδραίωση της ακρίβειας ως κανονικότητας. Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας».


Latest News

Νέες αναθεωρήσεις για την πορεία της οικονομίας
Αύξηση του ΑΕΠ 4,2% για το 2022 βλέπει η Consensus Economics, μειώνοντας 0,2 τις προβλέψεις της από τον προηγούμενο μήνα.

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Ιταλία, Ελλάδα
Συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στην Ιταλία και στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021

Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία
Προβλέψεις για υψηλό πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη.

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης»
Για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επανέλαβε ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων»

Χατζηδάκης: «Ως προς την ανεργία ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα του 2010»
Ο υπουργός σχολίασε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
![ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο [πίνακας με τιμές]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/plithor-600x474.png)
Πτωτικά ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Οι τιμές στα ύψη [πίνακας]
Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία διατηρούνται οι ανατιμήσεις τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης - Φωτιά πήραν και οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και καύσιμα

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20% - Οι νέοι τιμοκατάλογοι
Η… βαρυχειμωνιά εφέτος θα έρθει από τον Σεπτέμβριο

Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Τι σημαίνει για την οικονομία
Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς και τις αγορές

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας - Και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα
Ο υψηλός πληθωρισμός, πέρα από την αρνητική του επίδραση στη συνολική κατανάλωση, επηρεάζει και τις καταναλωτικές συνήθειες σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.