Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξαναστέλνει την Apple και άλλες εταιρείες στα σχεδιαστήρια καθώς από το 2024 όλες οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν κοινή θύρα φόρτισης συγκεκριμένου τύπου, USB-C. Η υποχρεωτική συμμόρφωση στους κόλπους της ΕΕ περιλαμβάνει συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς προσωπικούς υπολογιστές, φορητές κονσόλες παιχνιδιών, ακουστικά και φωτογραφικές μηχανές.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα την Apple, η οποία σε όλα τα τρέχοντα μοντέλα κινητών τηλεφώνων iPhone και το βασικό μοντέλο του iPad χρησιμοποιεί τη θύρα Lightning η οποία αποτελεί δική της τεχνολογία. Είναι ενδεικτικό ότι τέτοια θύρα έχουν 1 δισ. κινητά iPhone που έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν τα 2012, όπως δείχνουν στοιχεία του περιοδικού Wired. Η απόφαση επηρεάζει επίσης και εταιρείες που χρησιμοποιούν την παλαιότερη θύρα USB Micro-B.



Χρειάστηκαν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων για να λάβουν οι Ευρωπαίοι τη σχετική απόφαση αλλά φαίνεται ότι τελικά τα κατέληξαν σε αυτή, με κύριο στόχο να μειωθούν τα πλαστικά και άλλα απόβλητα, αλλά και να μην χρειάζεται να αγοράζουν και χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά –και πολλές φορές πανάκριβα, ειδικά από ορισμένες εταιρείες, καλώδια.

Η Apple κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε ότι η αλλαγή στη θύρα φόρτισης θα καταστήσει απαρχαιωμένες έως και ένα δισεκατομμύριο συσκευές και αξεσουάρ που χρησιμοποιούν την αποκλειστική υποδοχή Lightning της εταιρείας, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επικαλείται το CNN. Μελέτη του 2021 που αναφέρεται στην ίδια έκθεση κάνει λόγο ότι τα iPhone με την υποδοχή Lightning αντιπροσώπευαν το 18% των πωλήσεων νέων κινητών τηλεφώνων το 2019, με το 44% να χρησιμοποιεί USB-C και το 38% να χρησιμοποιεί την παλαιότερη υποδοχή USB Micro-B.

Οι επιλογές της Apple

Ειδικά για την Apple, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι μπορεί τώρα να κινηθεί προς δύο πιθανές κατευθύνσεις μετά την επίσημη παρέμβαση αυτή της Κομισιόν. Μια επιλογή είναι να κάνει η εταιρεία τη μετάβαση και τα μοντέλα που θα πωλούνται στην Ευρώπη να έχουν θύρα USB-C αντί για Lightning. Ήδη η εταιρεία χρησιμοποιεί τέτοιες θύρες σε φορητούς υπολογιστές MacBook και κάποια iPad.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ήδη η Apple έχει ξεκινήσει δοκιμές για μελλοντικά μοντέλα iPhone στα οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί η θύρα φόρτισης Lightning με την –πολύ πιο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο- υποδοχή USB-C. Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία αναπτύσσει και ειδικό προσαρμογέα που θα επέτρεπε στα μελλοντικά iPhone να λειτουργούν με αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί για την τρέχουσα υποδοχή Lightning. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η Apple προχωρήσει τελικά στην αλλαγή στις συσκευές της, αυτή δεν θα εμφανιστεί το νωρίτερο μέχρι το 2023. Η Apple σχεδιάζει να διατηρήσει την υποδοχή Lightning για τα νέα μοντέλα του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Bloomberg.

Μια άλλη επιλογή για την Apple είναι να κινηθεί ενάντια στο κατεστημένο όπως συνηθίζει να κάνει. Θα μπορούσε να αποφασίσει ακόμη και να καταργήσει τελείως τη χρήση θύρας φόρτισης και να στραφεί αποκλειστικά σε ασύρματη φόρτιση.

Η ασύρματη φόρτιση υποστηρίζεται ήδη σε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων iPhone. Και παρόλο που αμέτρητα αξεσουάρ συνδέονται στα iPhone αυτά μέσω της υποδοχής Lightning, η Apple έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να κάνει μεγάλες σχεδιαστικές αλλαγές που καταργούν τη συμβατότητα των κινητών τηλεφώνων με άλλες συσκευές ή αξεσουάρ. Παράδειγμα είναι η αφαίρεση της υποδοχής ακουστικών από τα iPhone, κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις αλλά τελικά η εταιρεία ούτως ή άλλως προχώρησε στην κατάργηση αυτή, όπως σχολιάζει το Wired.

Τι άλλο προβλέπει η ρύθμιση της ΕΕ

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσης από την ΕΕ, οι φορτιστές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα πρέπει επίσης να υιοθετούν τις ίδιες ταχύτητες φόρτισης. Το μέτρο αυτό δεν επηρεάζει τις τεχνολογίες ασύρματης φόρτισης και οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν μια συσκευή χωρίς καθόλου φορτιστή, εάν το επιθυμούν.

Ήδη υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε μοντέλα τους χωρίς φορτιστή, αλλά πολλές φορές με καλώδιο σύνδεσης, επικαλούμενες την προστασία του περιβάλλοντος, αν και επικριτές αναφέρουν ότι απλά το κάνουν για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή