Η Κίνα θα πρέπει, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα, να απαντήσει τερματίζοντας τη λειτουργία της ταϊβανέζικης TSMC που προμηθεύει με μικροτσίπ την Apple.

«Εάν οι ΗΠΑ και η Δύση επιβάλλουν συντριπτικές κυρώσεις στην Κίνα, σαν αυτές εναντίον της Ρωσίας, πρέπει να ανακτήσουμε την Ταϊβάν», ανέφερε η Τσεν Γουένλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του CCIEE (China Center for International Economic Exchanges) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, στις 30 Μαΐου.

Το CCIEE αποτελεί έναν οργανισμό που εποπτεύει η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, μία κρατική υπηρεσία που επιβλέπει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Apple στο στόχαστρο

«Ειδικά όταν μιλάμε για παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα, θα πρέπει να τερματίσουμε επιχειρήσεις που δικαίως ανήκουν στην Κίνα, όπως η TSMC», πρόσθεσε η Τσεν αναφερόμενη στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, εταιρεία που κατασκευάζει τα μικροτσίπ στα οποία βασίζεται η Apple για την κατασκευή των iPhones.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα MacRumors που ειδικεύεται σε θέματα της Apple, η TSMC αναμένεται φέτος να έχει έσοδα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από δραστηριότητες που σχετίζονται με την αμερικανική εταιρεία.

Τα σχέδια της TSMC

«Η TSMC επιταχύνει τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ με έξι εργοστάσια να σχεδιάζεται να κατασκευαστούν εκεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Business Insider, η TSMC επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην πρώτη φάση του σχεδίου μεταφοράς των γραμμών παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον Μάιο, το Reuters είχε επίσης δημοσιεύσει ότι η TSMC βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας έξι εργοστασίων επί αμερικανικού εδάφους.

Η Κινέζα αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ωστόσο το πότε ή το γιατί οι ΗΠΑ θα επέβαλλαν κυρώσεις εναντίον της Κίνας. Εκτίμηση του Business Insider είναι ότι η αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιθανότατα απηχεί πώς οι ασιατικές κυβερνήσεις είναι πλέον περισσότερο ευαίσθητες σε πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή, λόγω του πολέμου της Ρωσίας.

Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας λόγω Ταϊβάν

Σημειώνεται ότι η Κίνα πάντα θεωρούσε το ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν σαν μέρος της επικράτειάς της και συχνά το Πεκίνο κάνει επίδειξη της στρατιωτικής του ισχύος απέναντι σε αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη πλευρά στηρίζουν την Ταϊβάν ενώ μόλις τον περασμένο μήνα η ένταση με την Κίνα ανέβηκε όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν διατύπωσε την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να απαντήσουν στρατιωτικά ένα η Κίνα εισέβαλλε στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή