Να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο.

Σε δήλωσή του μετά και τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Απειλές Ερντογάν

Το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες είχαν επιχειρήσει να τηρήσουν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο πλαίσιο άσκησης των αποβατικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας φαίνεται πως θορύβησαν τις Βρυξέλλες – που πάντως δεν όξυναν ιδιαίτερα τη ρητορική τους.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος, σε σειρά tweets στα ελληνικά, έγραψε μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Εχθρικοί παράγοντες

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τους οποίους θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων ημερών.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε άρθρο του στο Politico ο Kυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στην Τουρκία χωρίς να την κατονομάζει. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, τονίζει πως «στα Βαλκάνια, όπως και παντού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν την υπονόμευση των προσπαθειών μας».

«Έχουν μια ανταγωνιστική αντίληψη για τον κόσμο και επιδιώξεις που ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της μνησικακίας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν πως μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα, με τον εκφοβισμό και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό εντός του οποίου θα βρουν χώρο να λειτουργήσουν τέτοιοι παράγοντες. Έναν χώρο όπου νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους