
Την άποψη ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του στο 10ο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης (Regional Growth Conference) RGC 2022 που διοργανώνει στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το pelop.gr, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, είπε ότι οι ποσότητες δημητριακών που εισήγαγε η Ελλάδα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχουν αναπληρωθεί από άλλες χώρες. Είπε επίσης, ότι δίδονται κίνητρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, φέροντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα καλλιέργειας των εκτάσεων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης, χωρίς οι παραγωγοί να χάσουν τις χρηματοδοτήσεις που προσφέρει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και τόνισε ότι η επάρκεια αγαθών πρέπει να διασφαλισθεί παγκοσμίως γιατί μια κρίση μπορεί να διαχυθεί παντού.
Η σημασία του πρωτογενούς τομέα
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, όχι μόνο στην επίτευξη οικονομικής ισορροπίας, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες και υποκατάστατα προϊόντων στις ζωοτροφές, αλλά και να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν περισσότεροι με την πρωτογενή παραγωγή συνειδητά, καθώς πρόκειται για μια αποδοτική επαγγελματική δραστηριότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με το οποίο το ΥΠΑΑΤ στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που στηρίζει την ελληνική περιφέρεια και αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ύψους 520 εκατ. ευρώ και Βιολογικής Παραγωγής, ύψους 611 εκατ. ευρώ.
Τέλος, όπως είπε, τα περιθώρια συμβολής του πρωτογενούς τομέα στη στήριξη του τουρισμού, είναι μεγάλα, και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με κυρίαρχα την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό κάλλος και την αγροτική παραγωγή, τα οποία μπορούν να συμβάλλον στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις στη νέα ΚΑΠ
Τι απασχόλησε την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027

Ρεκόρ για το μανταρίνι - Σταθερά βήματα για τη φράουλα
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 2.3.2023

Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
Δημιουργία προϋποθέσεων για την αειφορική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Κατασκευή δικτύων για το αρδευτικό πρόβλημα των Τρικάλων
Ο προϋπολογισμός της διακήρυξης ανέρχεται σε 13.100.000 ευρώ

Στη Βουλή η προστασία και η αειφόρος χρήση του εδάφους
Τα υγιή εδάφη αποτελούν την πηγή του 95% των τροφίμων που καταναλώνουμε, φιλοξενούν πάνω από το 25% της βιοποικιλότητας στον κόσμο

Νέα αυστηρά όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων
Δύο χημικές ουσίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τις μέλισσες

Γεωργαντάς: «Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας»
Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Νέα πληρωμή ύψους 21,2 εκατ. ευρώ σε νέους αγρότες - Ποιους αφορά
Πότε θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα

Το δρόμο των ΠΟΠ παίρνουν τα κάστανα Πηλίου
Ταυτόσημα με την ιστορία του τόπου τα κάστανα του Πηλίου

Νέο πακέτο ενισχύσεων και αποζημιώσεων – Ποιους αφορά
Συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτημάτων αποζημιώσεων