Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να λάβουν μέρος σε μία πορεία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, αλλά σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν νομοθεσία που θα έχει ως στόχο τον έλεγχο της βίας που προκαλείται από τη χρήση όπλων, μετά το μακελειό που έγινε τον προηγούμενο μήνα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας.

Το σωματείο March for Our Lives (MFOL) που ιδρύθηκε από μαθητές που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από το μακελειό που έγινε το 2018 σε ένα γυμνάσιο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει περισσότερες από 450 πορείες για σήμερα, Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο.

Ένα εν ειρήνη έθνος… στα όπλα

Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και οπλοφορία αναφέρεται στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, αν και αποτελεί εδώ και πάνω από δύο αιώνες αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και διαφορετικών ερμηνειών.

Μοναδική ανεπτυγμένη χώρα όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένο, οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τα περισσότερα πυροβόλα όπλα κατά κεφαλήν

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να αντιστοιχούν 120,5 όπλα σε κάθε 100 Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS).

Το ελβετικό ινστιτούτο ερευνών υπολογίζει ότι οι Αμερικανοί (το 4,25% του παγκόσμιου πληθυσμού) κατέχουν περίπου το 46% των διαθέσιμων πυροβόλων όπλων μη στρατιωτικής χρήσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έρευνα της Gallup τον Οκτώβριο του 2020 κατέδειξε ότι περίπου το 44% των ενηλίκων Αμερικανών πολιτών ζει σε νοικοκυριό όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο.

Ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει όπλο

Σχεδόν ένας στους τρεις είναι κάτοχοι, με ή χωρίς άδεια οπλοφορίας.

Εν μέσω μάλιστα της πανδημίας της COVID-19 και των lockdowns, μεταξύ Ιανουαρίου του 2019 και Απριλίου του 2021, περίπου 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έγιναν νομίμως για πρώτη φορά κάτοχοι όπλων.

Η συντριπτική πλειονότητα (5,4 εκατομμύρια) δεν είχαν πριν όπλα στα σπίτια τους.

Με την αλλαγή στάσης, εκτιμάται ότι εξέθεσαν συνολικά σε κίνδυνο περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα στα αμερικανικά νοικοκυριά, ανάμεσά τους πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά.

Περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων είναι γυναίκες και από 20% Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι.

Όχι τυχαία -όπως καταγράφει τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης– μόνο μέσα στο 2020 οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων παρήγαγαν 11,3 εκατομμύρια πυροβόλα τα οποία προορίζονταν για το εμπόριο.

Συνολικά, η εγχώρια παραγωγή έφτασε την τελευταία 20ετία τα 139 εκατομμύρια όπλα, εκ των οποίων μόνο 7,5 εκατομμύρια εξήχθησαν.

Ακόμη μια ένδειξη, επισημαίνει η έκθεση, της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα