Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει δύο «διαδρόμους» μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας για να εξάγει σιτηρά και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν και προβλήματα (bottlenecks) στο δίκτυο της αλυσίδας εφοδιασμού προκαλούν επιβράδυνση, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου.

Ο Ντμίτρο Σενίκ είπε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποθηκευμένοι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τα οποία προσπαθεί να εξάγει μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η Ουκρανία βρισκόταν σε συνομιλίες με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων, είπε ο Σενίκ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο σιτηρά έχουν ήδη μετακινηθεί ή θα μετακινηθούν μέσω αυτών των δρομολογίων.

«Αυτές οι διαδρομές δεν είναι τέλειες γιατί δημιουργούν ορισμένα σημεία συμφόρησης, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις αναπτύξουμε», είπε στο Reuters στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της Ασίας στη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση