Το σχέδιο της για το μέλλον της Gazprom Germania ξεδίπλωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Απώτερος στόχος είναι να αποφευχθεί τυχόν χρεοκοπία της εταιρείας και να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Θυμίζουμε πως η Γερμανία έχει θέσει, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, υπό τον έλεγχο της την Gazprom Germania, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των ροών φυσικού αερίου στη χώρα, αφότου η ρωσική μητρική Gazprom αποφάσισε να τερματίσει την συμμετοχή της στη γερμανική θυγατρική της. Στο πλαίσιο αυτού, η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία ενέργειας, η Bundesnetzagentur, είχε οριστεί ως προσωρινός διαχειριστής.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα, η εταιρεία υπό νέα ονομασία, θα τεθεί υπό μόνιμη γερμανική διαχείριση, ενώ παράλληλα θα ενδυναμωθεί με ένα δάνειο ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια των ενεργειακών ροών.

Το δάνειο στην «Securing Energy for Europe GmbH», όπως θα είναι η νέα ονομασία της εταιρείας θα χορηγήσει η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW.

«Με την προσέγγιση αυτή η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές (της εταιρείας) και να αποτρέψει απειλές για την ενεργειακή της ασφάλεια» ανέφερε το κυβερνητικό ανακοινωθέν.

H Gazprom Germania, είχε υπό τον έλεγχο της την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Wingas, την εταιρεία αποθήκευσης φυσικού αερίου Astora, η οποία διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο ικανό να διατηρήσει 6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε Γερμανία και Αυστρία, καθώς και διάφορες εταιρείες σε άλλες χώρες, από την Βρετανία έως την Σιγκαπούρη.

Η είδηση ήρθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ρωσικής Gazprom, πως προχωρά σε δραστική μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κατά 40%. Η μείωση θα γίνει λόγω επισκευών, ήταν η δικαιολογία που προσέφερε ο ρωσικός κολοσσός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια