Την υποστήριξή του στην κατασκευής προσωρινών σιλό σιτηρών στα σύνορα της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από την έναρξη του πολέμου, με τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν παραμείνει στάσιμες και περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια τόνοι έχουν εγκλωβιστεί στα σιλό, με την Ουκρανία να ανακοινώνει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη σιλό για τη νέα σοδειά.

«Συνεργάζομαι στενά με τους συνεργάτες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξαχθούν στις αγορές είκοσι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, ώστε να μειωθούν οι σημερινές τιμές», δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν από τη Μαύρη Θάλασσα, γιατί θα καταλήξουν στον βυθό».

Από την έναρξη του πολέμου, περίπου 84 ξένα πλοία παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια, με αρκετά από αυτά να είναι φορτωμένα με σιτηρά.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον καταρτίζει σχέδιο για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω των σιδηροδρόμων, επισημαίνοντας ότι οι υπολογισμοί φορτίου στην Ουκρανία γίνονται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην Ευρώπη, και τα φορτία των σιτηρών θα πρέπει να μεταφορτωθούν σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα.

«Έτσι, θα κατασκευάσουμε προσωρινά σιλό στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τα σιτηρά μπορούν να μεταφερθούν από τα ουκρανικά τρένα στα νέα σιλό και μετά σε ευρωπαϊκά τρένα μεταφοράς «για να φτάσουν στον ωκεανό και να εξαχθούν στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου απαιτεί χρόνο.

«Αυτό είναι ένα από τα πιθανά βήματα για τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν πράσινο διάδρομο για τα λιμάνια μας», ανέφερε σε μία διαδικτυακή ανάρτησή του ο Αντρέι Γέρμακ προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τη διάθεση προσωρινών σιλό «για τη διατήρηση της σοδειάς και τη διασφάλιση μελλοντικής τροφοδοσίας σε σιτηρά»,εκτιμώντας ότι σε κάθε περίπτωση ο καλύτερος τρόπος για την εξαγωγή των σιτηρών είναι μέσω των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας προκειμένου να επανεκκινήσουν οι ουκρανικές εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχουν πληγεί από τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή