Τη σταδιακή «στροφή» των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων σε μεγαλύτερες κατοικίες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που επέλεγαν λιγότερα τετραγωνικά, καταγράφει η ετήσια έρευνα της RE/MAX Ελλάς επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διεθνή τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε πιο άνετες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, να επιλέγουν κατοικίες άνω των 75 τετραγωνικών μέτρων.

Το ενδιαφέρον για κατοικίες αρκετών τετραγωνικών έχει ξεκινήσει εδώ και μία τετραετία, ενώ πέρυσι – εν μέσω πανδημίας – είναι αξιοσημείωτο ότι εντάθηκε ακόμη περισσότερο, με τις κατοικίες άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων να κερδίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας όσον αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων βάσει της συνολικής επιφάνειας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πώλησης που πραγματοποιήθηκαν το 2021 πανελλαδικά από το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, της RE/MAX Ελλάς, που αποτελείται από 76 γραφεία και σχεδόν 1000 συμβούλους ακινήτων, την υψηλότερη ζήτηση εμφάνισαν κατοικίες με εμβαδόν από 101 έως 150 τ.μ. καθώς για κάθε 100 αγοραπωλησίες οι 26 αφορούσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά ενώ σημαντικό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα έως 76 έως 100 τ.μ. (21%). Ουσιαστικά αν αθροίσει κανείς αυτά τα δύο ποσοστά θα διαπιστώσει ότι περίπου 1 στους 2 ενδιαφερόμενους αγοραστές επιλέγει κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και άνω.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του και μάλιστα η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ακίνητα είναι όλο και πιο έντονη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, ακίνητα εμβαδού άνω των 151 τ.μ. επέλεξαν 16 στους 100 αγοραστές, τη στιγμή που τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν επιλέξει μόλις 4 στους 100.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, τα στοιχεία βάσει των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 μέσω του κτηματομεσιτικού δικτύου της RE/MAX Ελλάς δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για επιφάνεια ακινήτων έως 50 τ.μ. ανήλθε στο 19% και για εμβαδό από 51 έως 75 τ.μ. στο 18%.

Στην Αττική, προτιμήθηκαν σε ποσοστό 57% οι κατοικίες εμβαδού έως 100τ.μ. ενώ αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον για μεγάλες κατοικίες άνω των 151 τ.μ. καθώς το ποσοστό των αγοραστών άγγιξε το 22%. Την ίδια στιγμή, μικρές κατοικίες εμβαδού έως 50 τ.μ. επέλεξαν 13 στους 100 αγοραστές και μεσαίες κατοικίες από 51 έως 75 τ.μ. το 24%.

Στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 100 τ.μ. σε ποσοστό 46% ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακίνητα άνω των 101 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 35% των αγοραστών επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), στις προτιμήσεις των αγοραστών κυριαρχούν σε ποσοστό 51% κατοικίες εμβαδού έως 76-150 τ.μ, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για ακίνητα 151 τ.μ. και άνω σε ποσοστό 12%.  Τα μικρότερα σε επιφάνεια ακίνητα έως 50 τμ προσέλκυσαν το 23% του συνόλου των αγοραστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα