Σε πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

«Αν συνεχίσει να ανεβαίνει (ο πληθωρισμός) θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις κινήσεις μας και θα υπάρξουν πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης» εξήγησε, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR, ο κ. Κνοτ.

Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, τους επόμενους μήνες.

Από εκεί και πέρα «θα πρέπει να δούμε, αν αυτό είναι αρκετό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στο 2% μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα» υποστήριξε, σχολιάζοντας πως κατά τη γνώμη του ο ανοδικός κύκλος δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις αρχές του 2023.

Θυμίζουμε πως με φόντο την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, το συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του προ ημερών ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας συνάμα ανοιχτή την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης αύξησης τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ο Ολλανδός τραπεζίτης, σε συνέντευξη του στη γαλλική Le Monde, την Τρίτη δεν είχε αποκλείσει ούτε την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50%, ήδη από το συμβούλιο του Ιουλίου.

Σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο «έπιασε» ταβάνι στο 8,1%, μετά το 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 3,8% από το 3,5% του περασμένου μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή