Η Ευρώπη συνταρράσεται σήμερα από την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας, τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι απειλή για όλους τους λαούς και μια «ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων».

Ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη και προσομοίωσε τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την περιοχή μας και ειδικότερα με την Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή «απειλεί να καθιερώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς» προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα».

Αυτό αφορά την Ελλάδα αλλά και την ακρωτηριασμένη Κύπρο υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στην Κύπρο αποτυπώνεται η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και της αποκατάστασης της ενότητας και της κυριαρχίας ενός κράτους.

«Όχι» στα δύο κράτη

Η Ουκρανία βιώνει ότι η Κύπρος το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κηρύνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ ενώ ξεκαθάρισε ότι η λύση που προωθεί η Τουρκία για δύο κράτη «απορρίπτονται ασυζητητί». Η γραμμή ντροπής στη Λευκωσία πρέπει να σβήσει συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα στο νέο ενεργειακό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται διεθνώς και έστειλε τα σχετικά μηνύματα προς την Τουρκία.

Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με όπλο το διεθνές δίκαιο, την ισχυρή μας άμυνα και τη βελτιωμένη εικόνα μας στον κόσμο. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στους κανόνες της καλής γειτονίας, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στήριξη στην υποψηφιότητα Αβ. Νεοφύτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι είμαι εδώ για να στηρίξω τον πρόεδρο του αδερφού κόμματος της ΝΔ Αβέρωφ Νεοφύτου στον αγώνα του να εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς, ιδεολογικούς και πατριωτικούς που συνδέουν τη ΝΔ με τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της Κύπρου και έκανε αναφορά στους δύο προέδρους με δεκαετή θητεία, τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Γλαύκο Κληρίδη «σοφό πολιτικό» που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ για το Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι επανέφερε τη χώρα στην οικονομική ευημερία.

«Η Κύπρος τέλειωσε νωρίς με το λαϊκισμό»

«Κλείσατε νωρίτερα την οικονομική κρίση, πληρώσατε κι εσείς το λαϊκισμό και την ιδεοληψία, αλλά τελειώσατε νωρίς και αυτό το οφείλετε στους ηγέτες σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα της Ελλάδας τόνισε ότι η χώρα μπήκε σε τροχιά ανάταξης αλλά βρέθηκε μπροστά σε νέες προκλήσεις, λέγοντας ότι δεν υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες διαδοχικές κρίσεις μέσα σε τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την κοινωνία και έκανε πράξη το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων, στις επενδύσεις καθώς και στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες, και στις απειλές του εθνικού μετώπου αντέταξε τις επενδύσεις στην άμυνα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ επεσήμανε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία μένουμε συνεπείς στο δρόμο που χαράξαμε με σύμμαχο την αλήθεια.

Το 2023 έτος εκλογών σε Κύπρο και Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε αυτό καθώς όπως ανέφερε στη μάχη κατά της δημαγωγίας, είναι το σύνορο της προόδου από τη συντήρηση. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας την ενεργειακή ακρίβεια κάλεσε το Δημοκρατικό Συναγερμό και τα στελέχη του να «προσέχετε τις εύκολες υποσχέσεις και τα ανέξοδα λόγια».

«Το 2023 θα είναι έτος εκλογών τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα. Το στοίχημα θα είναι κοινό. Να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε στα θεμέλια που έχουμε βάλει. Να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατική συνέχεια στις εποχές που έρχονται. Σε αυτό το ναρκοπέδιο που πρέπει να διαβούμε, ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».