Tον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni επέλεξε ως δεύτερο ξένο εταίρο το Κατάρ για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η καταριανή κυβέρνηση είχε προ ημερών επιλέξει ήδη ως συνεταίρο και την γαλλική TotalEnergies.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (…) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο” στον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Η συμφωνία

Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 3% στο project ανάπτυξης του κοιτάσματος North Field East (NFE), αξίας άνω των 28 δισ. δολαρίων. Με την ανάπτυξη του νέου κοιτάσματος το Κατάρ, που είναι ήδη η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής LNG στον κόσμο, σκοπεύει να αυξήσει κατά 60% την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέχρι το 2027.

Το μερίδιο της TotalEnergies, η συμφωνία της οποίας με την QE θα έχει ισχύ έως το 2054, θα είναι το πιο σημαντικό φτάνοντας το 6,25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας, Πατρίκ Πουγιανέ. Η συμφωνία της Total με το Κατάρ, η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου, θα βοηθήσει ώστε η γαλλική εταιρεία να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα μετρήσει με την αποχώρηση της από την Ρωσία, λόγω του πολέμου.

Μια τρίτη συμφωνία του Κατάρ με ξένο εταίρο αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, έπειτα από συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019.

Η συμμετοχή ξένων εταιριών στο project αναμένεται να φθάσει συνολικά περίπου το 25%.

To μέγα project του NFE 

Το project North Field East (NFE), όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, προβλέπει την επέκταση του εξωχώριου Βόρειου Πεδίου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα  φυσικού αερίου στον κόσμο. Το Κατάρ μοιράζεται το συγκεκριμένο κοίτασμα με το γειτονικό Ιράν.

Το Βόρειο Πεδίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την QE. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την ιρανική επικράτεια, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί το μερίδιό της από το κοίτασμα παρεμποδίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και “η λιγότερο ακριβή πηγή εφοδιασμού αυτή την ώρα”, διευκρινίζει ο Ντάνιελ Τόλεμαν, αναλυτής του γραφείου Wood Mackenzie.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς LNG σπεύδουν να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Η Eni ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, πως η Gazprom παρέδωσε μόνο το 50% του αερίου που της είχε ζητήσει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια