Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου που την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασαν και τα 121 δολάρια το βαρέλι, καθώς όπως φαίνεται την ανησυχία για σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών σκιάζει η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν στα 113,09 δολάρια το βαρέλι στις 08:15 ώρα Ελλάδος.

Το αμερικανικό αργό βρισκόταν στα 109,42 δολάρια το βαρέλι.

«Σαφώς οι μακροοικονομικοί παράγοντες οδηγούν το πετρέλαιο αυτήν τη στιγμή, παρά τα θεμελιώδη, τα οποία εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα η ζήτηση για πετρέλαιο το 2023

Το πετρέλαιο από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, παραμένει απρόσιτο για τις περισσότερες χώρες λόγω των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αντίκτυπος έχει εν μέρει μετριαστεί από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, γεγονός το οποίο από την άλλη μεριά προβληματίζει για το τι μπορεί να σημαίνει η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε βάθος χρόνου. Ενδεικτικό αναλυτές της ANZ σημειώνουν ότι «εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει στον τρέχοντα ρυθμό αποδέσμευσης αποθεμάτων, το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ θα φτάσει στο χαμηλό 40 ετών των 358 εκατομμυρίων βαρελιών μέχρι τον Οκτώβριο».

Σημειώνεται, όμως, ότι παράλληλα και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται.

Στη Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε ασταθής μετά από αποκλεισμούς από ομάδες στα ανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Ουν δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η συνολική παραγωγή της χώρας είναι περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Η παραγωγή της Λιβύης είχε μειωθεί στα 100.000 με 150.000 bpd, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Κίνα, που ήταν σημαντικός εξαγωγέας, συνέχισαν να μειώνονται προκαλώντας τον αντίστοιχο αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές