Τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος των αερομεταφορών θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Από αυτήν τη χρονιά αναμένεται οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν το 83% των επιβατών που είχαν πριν από την πανδημία της Covid-19.

Ο κλάδος των αερομεταφορών αναμένει ζημίες 9,7 δισ. δολάρια το 2022 -βελτιωμένη εκτίμηση κατά 2 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη- αλλά θα πρόκειται για «τεράστια βελτίωση» μετά από τα 137,7 δισεκ. που χάθηκαν το 2020 και τα 42,1 δισεκ. το 2021, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν αεροπορικές εταιρίες από όλο τον κόσμο.

«Η κερδοφορία σε επίπεδο κλάδου το 2023 φαίνεται εφικτή καθώς (οι εταιρίες) στη βόρεια Αμερική αναμένεται να καταγράψουν κέρδη 8,8 δισεκ. το 2022», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IATA. Από την άλλη, στην Ασία, όπου τα σύνορα της Κίνας παραμένουν κλειστά και η εσωτερική αγορά είναι περιορισμένη λόγω της πολιτικής μηδενικής Covid, οι εταιρείες περιμένουν συνολκές απώλειες 8,9 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, «η ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση, η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεων στις περισσότερες αγορές, η χαμηλή ανεργία στην πλειονότητα των χωρών και οι αποταμιεύσεις ιδιωτών τροφοδοτούν μια ανάκαμψη που θα οδηγήσει τον αριθμό των επιβατών στο 83% του προς της πανδημίας επιπέδου» φέτος, σύμφωνα με την IATA.

Η υγειονομική κρίση, της οποίας οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές από τον Μάρτιο του 2020, έθεσε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων τον κλάδο των αερομεταφορών, που απώλεσε το 60% των πελατών του εκείνη τη χρονιά. Το 2021, η επιβατική κίνηση έφθασε στο 50% των 4,5 δισεκ. επιβατών που μετακινήθηκαν το 2019.

Και αυτή την ώρα, προβλέποντας κέρδη για το 2023, οι εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και η άνοδος του πληθωρισμού μπορούν να πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή