Μακρά και πολύπλοκη αναμένεται η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελβετία Ινιάτσιο Κασίς.

Η Ελβετία φιλοξενεί την πρώτη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στις 4 και 5 Ιουλίου στο Λουγκάνο, υποκαθιστώντας την προγραμματισμένη πριν τη ρωσική εισβολή διάσκεψη με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι θα έρθει η στιγμή της ανοικοδόμησης, η οποία θα είναι μακρά και πολύπλοκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ελβετός πρόεδρος, κατά την παρουσίαση της διάσκεψης του Λουγκάνο. «Πρέπει να το συζητήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φέρνοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να καθορίσουμε πότε, τι, ποιος, αλλά πρώτα από όλα να καθορίσουμε πώς θέλουμε να προετοιμάσουμε αυτό το σχέδιο ανοικοδόμησης», είπε.

«Η από καιρό προγραμματισμένη διάσκεψη, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή των Ουκρανών πολιτών, όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η αποκέντρωση, η διάκριση των εξουσιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε ο Κασίς. Παράλληλα ανέφερε ότι η ματαίωση της διάσκεψης θα είχε στείλει ένα «πολύ κακό μήνυμα» στην Ουκρανία και στη διεθνή κοινότητα.

Η Διάσκεψη του Λουγκάνο

Ο Ελβετός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε δρόμος προς την ανοικοδόμηση περνά από μια μεγάλης κλίμακας πολιτική και διπλωματική διαδικασία.Η ιστορία μας το έχει διδάξει», επεσήμανε.

Μιλώντας δίπλα του, ο Σιμόν Πιντού, ο Ελβετός πρεσβευτής που είναι υπεύθυνος για τη διάσκεψη του Λουγκάνο, εξήγησε ότι η ανοικοδόμηση «θα συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία και για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει καταλάβει ότι είναι επίσης η ώρα να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός και να μεταμορφωθεί», παρατήρησε.

«Η επιδίωξή μας, στη διακήρυξη του Λουγκάνο, είναι να παράσχουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη αυτής της διαδικασίας που θα διαρκέσει για χρόνια, αν όχι περισσότερο από μια δεκαετία», είπε.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, αποδεκατισμένες από τον πόλεμο, καθώς και στην οικονομία, σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, και θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές.

Στη διάσκεψη αναμένονται υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από περίπου 40 κράτη και 20 διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν έχουν καταστεί γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες. Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από αρκετούς υπουργούς, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα