Με αντίποινα απείλησε η Μόσχα την Λιθουανία, μετά την απόφαση της βαλτικής χώρας να σταματήσει την διέλευση προϊόντων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ επικαλούμενη την εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε.

Σημειωτέον πως η Λιθουανία ελέγχει ουσιαστικά την μόνη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τον θύλακα με την ηπειρωτική Ρωσία και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε να περιορίζει την διέλευση προϊόντων που καλύπτονται από τη λίστα των κυρώσεων της Ένωσης.

Οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως πρώτες ύλες όπως προϊόντα τεχνολογίας, πετρέλαιο, τσιμέντο, χάλυβας, άνθρακας, για τα οποία το Καλίνινγκραντ εξαρτάται σε πολύ υψηλό ρυθμό από τη Ρωσία και τα οποία φτάνουν στο θύλακα σιδηροδρομικώς.

Πηγή: Google Earth

Οργισμένη η Μόσχα

Η απόφαση του Βίλνιους έκανε έξαλλη την ρωσική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο για πραγματικά πρωτόγνωρη απόφαση και παράνομη.

«Η κατάσταση είναι παραπάνω από σοβαρή. Η απόφαση είναι αλήθεια άνευ προηγουμένου. Παραβιάζει τα πάντα» σχολίασε.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αμέσως σε εξηγήσεις τον Λιθουανό επιτετραμμένο ξεκαθαρίζοντας πως «απαιτεί την άμεση ακύρωση των περιορισμών που τέθηκαν». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει «δράσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων (της Ρωσίας)».

Πάντως, το πρακτορείο Interfax υποστήριξε πως το Κρεμλίνο εξετάζει το μπλόκο που εφαρμόστηκε και τις συνέπειες που θα επιφέρει πριν αποφασίσει το αν και κυρίως το πώς θα απαντήσει.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ, υποστήριξε πως ο θύλακας θα μπορούσε να διασφαλίσει την προμήθεια του με τα ρωσικά προϊόντα που καλύπτονται από τις δυτικές κυρώσεις εναλλακτικά μέσω της Βαλτικής, αλλά το πολύ υψηλό κόστος θα καθιστούσε την μεταφορά τους ασύμφορη. Ο ίδιος σχολίασε πως η Ρωσία, σε απάντηση, θα μπορούσε να λάβει «πολύ επώδυνα» μέτρα κατά της Λιθουανίας, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής.

Στρατηγικής σημασίας θύλακας

Ο ρωσικός θύλακας, με μήκος 223 τ.χλμ και πληθυσμό 430.000 κατοίκων, είναι «συμπιεσμένος» μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, που είναι αμφότερες κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ. Παλαιότερα γνωστό ως λιμάνι του Κένιγκσμπεργκ από τους Πρώσους και τους Γερμανούς κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενσωματώθηκε στην Σοβιετική Ένωση και μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ προς τιμήν του Μπολσεβίκου Μιχαήλ Καλίνιν. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιφέρεια μετατράπηκε σε αυτόνομο θύλακα της Ρωσίας με υψηλή στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί το μοναδικό ρωσικό λιμάνι επί της Βαλτικής και έδρα του στόλου της Βαλτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία