Υποχωρούν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, προς ανακούφιση πρωτίστως των φτωχότερων χωρών, καθώς οι έμποροι συνυπολογίζουν τις εκτιμήσεις για τις νέες συγκομιδές και τη διαφαινόμενη ύφεση σε μεγάλες οικονομίες, ενώ ορισμένοι αναλυτές μιλούν για ενδεχόμενη κορύφωση της επισιτιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η συγκομιδή σιταριού ξεκινάει στις χώρες καλλιέργειας το βορείου ημισφαιρίου και οι εκτιμήσεις αυξάνουν διαρκώς τα αναμενόμενα τονάζ για μεγάλους καλλιεργητές όπως τη Ρωσία καθώς η καλλιεργητική περίοδος διεξήχθη με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ή τη Γαλλία όπου όπως φαίνεται οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες ακραία υψηλές θερμοκρασίες δεν είχαν την επίπτωση που φαινόταν αρχικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της χώρας.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ-ΗΠΑ: Αναζητώντας λύση για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, η προοπτική της ύφεσης επιβαρύνει τις τιμές των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την Agritel. Όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης χρησιμοποιούνται λιγότερα καύσιμα και οι καταναλωτές έχουν την τάση να περιορίζουν την αγορά ακριβότερων τροφίμων όπως είναι το κρέας.

Έτσι, το σογιέλαιο στο Σικάγο οδεύει προς τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2019, το κραμβέλαιο στο Παρίσι απώλεσε τα κέρδη που είχε σημειώσει στη διάρκεια του έτους και το φοινικέλαιο της Μαλαισίας αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς η ανταγωνιστική Ινδονησία αυξάνει τις εξαγωγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας υποχώρησαν στο Σικάγο. Το σιτάρι υποχώρησε επίσης στο Παρίσι, ενώ το φοινικέλαιο παρέμεινε σχεδόν σταθερό στη Μαλαισία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση μπορεί να πλησιάζει στην κορύφωσή της», δήλωσε ο Chua Hak Bin, οικονομολόγος στο Maybank Investment Banking Group. Πρόσθεσε ότι η πτώση του φοινικέλαιου θα μειώσει την πίεση στις τιμές των μαγειρικών ελαίων συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή