
Ο «ενεργειακός εκβιασμός» Πούτιν, όπως τον αποκάλεσε χθες μια αναλύτρια του Ινστιτούτου Bruegel δείχνει να του βγαίνει για την ώρα. Και μαζί τινάσσει στον αέρα πολιτικές καριέρες και διαχωριστικές γραμμές. Ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν το έζησε στο πετσί του, με το αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββατοκύριακου. Εκλογικός καταποντισμός, παρά το γεγονός ότι έβαλε την κρατική εταιρεία ενέργειας να πουλάει ρεύμα με ζημιά και επανέφερε στον γαλλικό ενεργειακό προγραμματισμό τα πυρηνικά εργοστάσια. Κι όμως η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από τις λύσεις που έδωσε. Ο Πούτιν τον ανάγκασε να κάνει εκλογές, με μηδενικές ροές φυσικού αερίου. Κι όλα αυτά και προφανώς πολλά άλλα, τα πλήρωσε στην κάλπη.
Τελευταίο παράδειγμα ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Χάμπεκ. Συμπρόεδρος των Πρασίνων ο άνθρωπος και αναγκάστηκε επί των ημερών του να αποφασίσει την επαναλειτουργία των παλαιών και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της χώρας, υποστηρίζοντας την απόφαση Μέρκελ για κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων. Είχε να αντιμετωπίσει τη μείωση του 60% των ροών αερίου προς τη μεγαλύτερη οικονομία και βιομηχανία της Ευρώπης. Προσέξτε την απόφαση Χάμπεκ επέκριναν οι Χριστιανοδημοκράτες, διάδοχοι της Μέρκελ, οι οποίοι ζητούν διατήρηση σε λειτουργία των πυρηνικών μονάδων. Απίστευτο πολιτικό αλαλούμ. Προφανώς με το… αζημίωτο.
Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το επόμενο έτος εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη «βρύση».
Αν τα πολιτικά προβλήματα είναι τεράστια για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε αυτή τη φάση, φανταστείτε πώς θα είναι σε περίπτωση που η θέρμανση στις ευρωπαϊκές χώρες τον χειμώνα λειτουργεί για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας.
Σε αυτό το σκηνικό, μη φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί. Μπορεί η οικονομία λόγω της συσσωρευμένης υστέρησης χρόνων και τα πολλά κοινοτικά κονδύλια να μη γυρίσει σε ύφεση, αλλά υπάρχουν και άλλους είδους επιπλοκές. Ηδη το κλείσιμο του TurkStream για λόγους συντήρησης (;) για μια εβδομάδα έχει αυξήσει τις τιμές αερίου 40-50% υψηλότερα από ό,τι πριν από 10 μέρες. Η χονδρική του ρεύματος έχει ήδη «τσιμπήσει» ανοδικά. Η κυβέρνηση λέει ότι από 1η Ιουλίου θα έχει λυθεί με την παρέμβασή της το θέμα της τιμής.
Αν όμως κοπεί πλήρως το ρωσικό αέριο, στο οποίο η εξάρτησή μας έχει μειωθεί αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο 35%, θα μας λείψουν ποσότητες. Το ακραίο σενάριο που έχει επεξεργαστεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ότι η χώρα δεν αντέχει χωρίς εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή ενός πλήρους εθνικού μπλακάουτ, στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου για ένα τρίμηνο στις αρχές του 2023.
Ο ρωσικός εκβιασμός έχει πολλά πρόσωπα και όταν «σκάσει» πάνω στον εκλογικό κύκλο μιας χώρας, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι τον σαρώνει. Προστίθεται και αυτός ο συλλογισμός στη συζήτηση για τον χρόνο των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα. Αλλά κυρίως πως αν δεν προσεχθεί επαρκώς η κατάσταση, το αποτέλεσμα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις…


Latest News

Ο λαός είπε όχι – ο Τσίπρας ήθελε το ναι
Το πρόβλημα με το δημοψήφισμα δεν ήταν ότι έγινε. Ούτε το αποτέλεσμά του. Αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

AEI: Πότε ένα εξεταστικό σύστημα είναι δίκαιο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων και η θεματοδοσία τους κρίνεται επιτυχής όταν οι βαθμολογίες εμφανίζονται σε όλο το βαθμολογικό εύρος: από το 0 έως το 100.

«Αmerica is back!»
Φτάσαμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Μπάιντεν ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε την τεράστια ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη με μια δύναμη κάπου 300.000 (!) στρατιωτών.

Η «άχρηστη γνώση» ως όπλο μαζικής αποβλάκωσης
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι γνώσεις και η ελεύθερη κυκλοφορία τους, ο κόσμος βυθίζεται σ’ έναν πρωτότυπο σκοταδισμό που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες

Ταμείο Ανάκαμψης: Μην το χαραμίσουμε σε ασήμαντα μικροέργα
Αρθρο του καθηγητή και πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στην ειδική έκδοση του ΟΤ για την οικονομία στο «Βήμα της Κυριακής»

Και το αβγό και η κότα
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και η απλή αναλογική

Επιτέλους επετράπη ο ενάλιος τουρισμός
Μετά από 30 χρόνια

Το βάρος του 2015
Η Ελλάδα έχασε τότε χρόνο και δυνάμεις

Ακτινογραφία μέσα στην κρίση: κίνδυνοι και πλεονεκτήματα
Τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία

Σέικερ
Κανένας δεν γνωρίζει ποιο «μήνυμα» θα κυριαρχήσει στις ερχόμενες εκλογές