Σημαντική και άνω του αναμενόμενου επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι η αύξηση του κόστους ζωής έχει κάνει τους καταναλωτές ιδιαίτερα συγκρατημένους όσον αφορά την πραγματοποίηση δαπανών.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούνιο από το 54,8 του Μαΐου, πολύ κάτω από το 54,0 που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Στις 55,8 μονάδες ο δείκτης PMI τον Απρίλιο

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης δείχνει να χάνει τη δυναμική της καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία ήδη εξασθενεί κάτω από την πίεση του αυξανόμενου κόστους ζωής και την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, εκτιμά ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στο S&P Global.

Διαβάστε επίσης: Είναι ο πληθωρισμός, ανόητε!

Ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών στο 50,0 που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, από 53,3.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης υποχώρησε στο 52,8 από 56,1, κάτω από τις  προσδοκίες για 55,5 και την πιο αδύναμη μέτρησή του από τον Απρίλιο του 2021.

Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της και οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν την αύξηση του κόστους των εισροών σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν, αναγκάζοντάς τις να μετακυλίσουν μέρος αυτού του βάρους στη λιανική.

Εκτίναξη κόστους

Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στο 78,3 από 77,4 και –ας σημειωθεί- ότι μόνο δύο φορές υπήρξε υψηλότερος στα 24 χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, τον προηγούμενο Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι υψηλές τιμές μείωσαν τη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, όταν εξαπλωνόταν η πανδημία, με αποτέλεσμα ο PMI της μεταποίησης να πέσει στο χαμηλό σχεδόν δύο ετών, στο 52,0 από 54,6.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει πέσει απότομα σε ένα επίπεδο που σπάνια παρατηρείται πριν από την πανδημία, από την οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνη το 2012, υπονοώντας μια επικείμενη ύφεση – εκτός εάν η ζήτηση αναζωογονηθεί, σχολίασε ο Γουίλιαμσον.

Με το κόστος να διατηρείται στα ύψη και τις αλυσίδες εφοδιασμού να αντιμετωπίζουν διαταραχές, τα εργοστάσια μείωσαν τις αγορές πρώτων υλών και περιορίζεται η αισιοδοξία. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 51,6 από 55,4, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή