Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε σήμερα επισήμως η Ουκρανία κατά της Ρωσίας .

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που στόχο έχει να στιγματίσει τις «μαζικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις δυνάμεις της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η προσφυγή δεν έχει καμία πιθανότητα ουσιαστικής επιτυχίας, δεδομένου ότι στις 7 Ιουνίου το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε δύο νομοσχέδια που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στη Ρωσία.

Παράνομη η εισβολή

Σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι παράνομη βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Το Δικαστήριο θα κληθεί να διαπιστώσει ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τις πιο κατάφωρες, σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις της Σύμβασης που έχουν τεθεί ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου και να επιδικάσει δίκαιη ικανοποίηση σε εξίσου πρωτοφανή κλίμακα», ανέφερε.

Η προσφυγή αφορά την πρώτη περίοδο του πολέμου, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 7 Απριλίου οπότε η Ρωσία απέσυρε ουσιαστικά τις χερσαίες δυνάμεις της από το Κίεβο και άλλες βόρειες πόλεις. Οι επόμενες αγωγές θα αφορούν μεταγενέστερα γεγονότα, ανέφερε το υπουργείο.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και των δυτικών κυβερνήσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τον Μάρτιο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για διαφορές μεταξύ κρατών διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, λέγοντας ότι ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Μόσχα. Η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου ήρθε μετά από προσφυγή της Ουκρανίας, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα