
Να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα μειώνοντας την εξάρτησή της από την Κίνα επιδιώκει η Ικτίνος, με την κα Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της εισηγμένης, να δηλώνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο πως η πτώση των εξαγωγών της εταιρείας προς τον βασικό της πελάτη είναι καλή ευκαιρία επέκτασης σε νέες αγορές.
Διαβάστε επίσης: Ικτίνος Ελλάς – Αύξηση πωλήσεων και κερδών το α’ εξάμηνο του 2021
«Πάντα λέγαμε ότι η μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα ήταν πρόβλημα, αλλά ήταν τόσο πολύ η δουλειά που δεν προλαβαίναμε να οργανώσουμε μια διαφορετική στρατηγική. Στη δεδομένη συγκυρία μας δόθηκε η ευκαιρία να επεκταθούμε σε νέες αγορές, όπως η Ινδία, που είναι μια ανερχόμενη αγορά, καθώς και σε Αίγυπτο και Τυνησία, αγορές που απορροφούν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου κυρίως κατώτερης διαλογής, κάτι που μας εξυπηρετεί διότι οι Κινέζοι έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί», αναφέρει η κα Χαϊδά.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια CEO επισημαίνει ότι η εταιρεία πουλά πλάκες και έτοιμα προϊόντα σε όλη η νότια Αμερική, με το μερίδιό της να φθάνει στο 35% στην αγορά του Μεξικού, στις χώρες του Αραβικού Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία), στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ, μια αγορά, που απορροφά τα περισσότερα έτοιμα από την Ελλάδα. Συνολικά τα προϊόντα της εταιρείας φθάνουν σε 90 χώρες με τις πωλήσεις εξωτερικού να αφορούν το 97% του συνολικού κύκλου εργασιών της.
Διαβάστε επίσης: Ικτίνος: Υποχώρηση μεγεθών το α’ τρίμηνο – Το πλήγμα της Κίνας
Ωστόσο η κα Χαϊδά θεωρεί ότι το πλήγμα από τη μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα είναι πρόσκαιρο, καθώς στα 30 χρόνια που η Ικτίνος δουλεύει με τη μεγάλη αυτή αγορά υπήρξαν ξανά υφέσεις, αναφέροντας την περίοδο του 2005, με την κανονικότητα όμως σύντομα να επανέρχεται.

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι όλα εύκολα» τονίζει η ίδια, αλλά «κι άλλες φορές υπήρξαν προβλήματα και τα καταφέραμε» σημειώνει.
Λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που ανέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 50% μέσα στην τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, το 2020, αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, μειώθηκαν στο 40%-45% το 2021 και το 2022, έπεσαν στο 30%.
Αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο
Παρά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου «που δεν ήταν όπως τα ήθελε η εταιρεία», η κα Χαϊδά εμφανίστηκε αισιόδοξη για το υπόλοιπο του έτους, αναφέροντας πως, ενώ ο Απρίλιος δεν ήταν καλός μήνας, ο Μάιος και ο Ιούνιος δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, η αναπληρώτρια CEO της Ικτίνος ανέφερε πως ανακάμπτει, κυρίως λόγω της ζήτησης από τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά η δομή της εταιρείας είναι τέτοια που δεν είναι στα άμεσα πλάνα της να εμπλακεί.
Αναζητείται αγοραστής για την έκταση στη Σητεία
Ούτε και στην ανάπτυξη ακινήτων πρόκειται να εμπλακεί η Ικτίνος σύμφωνα με την κα Χαϊδά, η οποία επανέλαβε πως η έκταση των 2.700 στρεμμάτων που κατέχει η εταιρεία στη Σητεία της Κρήτης είναι προς πώληση.
Μάλιστα, αυτή την περίοδο γίνονται διάφορες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους.
Επέκταση των λατομείων σε Βώλακα και Νέστο
Την ίδια ώρα, τις τελικές υπογραφές για επέκταση κατά 100 στρέμματα στο λατομείο του Βώλακα στη Δράμα, η οποία θα γίνει με υπόγεια εξόρυξη , καθώς και επέκταση 200 στρεμμάτων στο λατομείο του Νέστου, αναμένει η Ικτίνος.
Οι εγκρίσεις πιθανόν να δοθούν μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες, όπως δήλωσε η κα Χαϊδά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο επίσκεψης στο λατομείο του Βώλακα.
Οι επεκτάσεις θα δώσουν δυνατότητα για εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων, καθώς και καλύτερης ποιότητας μαρμάρων. Από τους 380.000 τόνους μαρμάρου που εξόρυξε η εταιρεία το 2021, οι 105.000 ήταν εκμεταλλεύσιμοι και πουλήθηκαν.
Σημειώνεται ότι το λατομείο του Βώλακα όπου εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ το λατομείο του Νέστου εκτείνεται σε 195 στρέμματα.
Προσεχώς η εταιρεία αναμένει και την άδεια λειτουργίας ενός νέου λατομείου στην περιοχή Μανδριάς Δράμας, του οποίου η ετήσια παραγωγή εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 20.000 κυβικά μέτρα.
Στη Δράμα η εισηγμένη διαθέτει τρία λατομεία (Βώλακας, Marvelous, Κάλλιστον). Επίσης έχει τρία λατομεία στη Θάσο, τρία στην Καβάλα και ένα στη Βλαχέρνα στην Πελοπόννησο.
Τρία επενδυτικά προγράμματα
Όπως δήλωσε η κα Χαϊδά, ετησίως η εταιρεία διαθέτει σε CAPEX γύρω στα 2-2,5 εκατ. ευρώ αυτή την περίοδο «τρέχει» τρία επενδυτικά προγράμματα:
– Στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ, που έχει υλοποιηθεί κατά 65%,
– στο λατομείο του Βώλακα ύψους 8,2 εκατ., το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και ήδη ξεκίνησε με την παραγγελία μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 0,8 εκατ. ευρώ
– και το τρίτο αφορά καινοτόμο πρόγραμμα (Ανάπτυξη Καινοτόμου Συστήματος Ολοκληρωμένης Επίβλεψης Επίγειας και Υπόγειας Εκμετάλλευσης Λατομείου Μαρμάρου με Τεχνολογίες Γεω-εντοπισμού) ύψους 200 χιλ. ευρώ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αυξήσεις τιμών
Αυξημένο ενεργειακό κόστος, μεγάλη άνοδος των μεταφορικών που επιβαρύνουν την τελική τιμή των προϊόντων και καθυστερήσεις λόγω της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι τα συστατικά της νέας κρίσης που πρέπει να διαχειριστεί η αλυσίδα, όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν ακόμη ισορροπήσει.
Το αυξημένο λειτουργικό κόστος οδήγησε τη διοίκηση της εταιρεία να μετακυλήσει μέρος της ανόδου στους τιμοκαταλόγους των πελατών της. Όπως διευκρίνισε η κα Χαϊδά, πρόκειται για μέσο όρο αύξησης γύρω στο 8%, ενώ η ίδια τόνισε ότι δεν προβλέπονται δεύτερες αυξήσεις μέσα στην χρονιά.


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους